Društvo

Mišić: Povećati najnižu platu

BANJALUKA – Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić zatražila je danas Banjaluci da bude održana tematska sjednica Vlade o platama u Srpskoj sa ciljem da se povećaju plate i zaustavi odlazak sposobne radne snage.

“Već u srijedu, 31. jula, kada se održava sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta tražimo povećanje minimalne plate sa sadašnjih 450 na 550 KM, a krajem decembra novo povećanje, ili da od 1. januara najniža plata iznosi najmanje 600 KM”, rekla je Mišićeva.

Ona je, na konferenciji na kojoj su predstavljeni zaključci sa devete posebne sjednice Predsjedništva Saveza sindikata o povećanju najniže plate, kao i sektorskih plata radi smanjenja siromaštva, nejednakosti i odliva radne snage, rekla da je povećanje potrebno jer radnici sa trenutnom minimalnom platom od 450 KM ne mogu podmiriti osnovne životne potrebe. 

“Uspjeh poslovne zajednice i vlasti se u svakoj zemlji mjeri kvalitetom i boljim životom njenih građana. Plate deceniju stagniraju u Srpskoj, iako je bilo sporadičnih povećanja koja se mogu svesti na nivo statističke greške. Istovremeno, imamo rast troškova života, pa četvoročlana porodica treba imati dvije prosječne plate da bi mogla da pokrije osnovne troškove”, ukazala je Mišićeva i dodala da je povećanje opravdano i moguće na osnovu realnih pokazatelja i ekonomskih parametara. 

Ona je navela da bi o platama i odlasku radnika mogla da bude održana i tematska sjednica Narodne skupštine Srpske, te da je potrebno riješiti probleme primjene zakona koji se tiču /plata/ radnika, isplaćivanja regresa i potpisivanja kolektivnih ugovora, posebno onih u realnom sektoru. 

“Cilj je da svi razgovaramo o poboljšanju standarda radnika, a time i svih građana Srpske. Imamo informacije da će se Vlada odazvati na naš poziv da razgovara o ovim pitanjima, počev od naredne sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta”, dodala je Mišićeva. 

Ona je rekla da ima informaciju da će Unija udruženja poslodavaca Srpske na sjednici Savjeta imati “prilično negativan stav” o zahtjevu Sindikata o razgovorima o povećanju plata. 

“Vlada ima zakonsku mogućnost da sama, čak i ako između socijalnih partnera nije usaglašen iznos najniže plate, donese odluku o tome. Računamo da će Vlada donijeti odluku o povećanju minimalne plate u interesu rada i reformi koje sprovodi, te naše podrške reformama koje idu ka rasterećenju rada i povećanju plata”, precizirala je Mišićeva i naglasila da poslodavci treba da povećaju plate radnika koji su im donijeli znatan profit, ali i po osnovu različitih rasterećenja i podsticaja koje im je obezbijedila Vlada. 

Ona je istakla da je Savez otvoren za svaku vrstu podrške radnicima koji rade u Poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci, gdje je utvrđeno prisustvo otrovne hemikalije piralen. 

Mišićeva je rekla da su poslodavci trebali redovno upućivati te radnike na sistematske preglede, jer bi tako možda kod njih i ranije bilo utvrđeno prisustvo opasne hemikalije. 

“Niko se ne smije igrati sa zdravljem radnika”, poručila je Mišićeva. 

Ona je apelovala da poslodavci tokom vrućina sklone radnike sa otvorenog i preraspodijele radno vrijeme da bi ih zaštitili. 

“Nije humano da neko kopa asfalt na 37 stepeni Celzijusovih”, napomenula je Mišićeva. 

Potpredsjednik Saveza Tane Peulić rekao je da treba privoliti poslodavce da se usaglase i potpišu granski kolektivni ugovori u oblasti realnog sektora. 

“S obzirom na to da je Unija udruženja poslodavaca ranije eksplicitno rekla da ne želi potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora, stvoreni su preduslovi da mi iz realnog sektora tražimo da idemo u dogovor o potpisivanju granskih kolektivnih ugovora u tom sektoru”, rekao je Peulić i dodao da je cilj na tom planu da do 1. septembra bude održan sastanak sa poslodavcima. 

Potpredsjednik Saveza Dragan Gnjatić rekao je da Vlada prilikom kreiranja budžeta za narednu godinu treba da ispuni obećanje i poveća plate radnicima koji se finansiraju iz tog budžeta. 

“Naše plate su definisane zakonima, ali javnost treba znati da su u njih, i kada je riječ o minimalnim platama od 450 KM, uračunati i topli obrok i regres”, objasnio je Gnjatić. 

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!