Društvo

Nestašica drva diže cijene u nebo

BANJALUKA – Građani u BiH su već uveliko krenuli s pripremama za narednu grijnu sezonu, iako je cijena drveta za ogrev prilično visoka u pojedinim gradovima, a najavljuju se dodatna poskupljenja pred zimu.

Saša Dubravac, trgovac drvetom za ogrev iz Banjaluke, kaže da je potražnja velika, te da će sigurno biti još veća kako se bude bližila zima.

Loading...

“Biće kriza za drva ove godine jer se teže mogu dobiti u šumarijama. Trenutna cijena je 90 KM metar hrastovog drveta, metar bukve je 100 KM, u cijenu je uračunat prevoz, a radi se o iscijepanim drvima. Ubrzo će uslijediti i poskupljenje jer je sve manje drva, a potražnja je velika”, kaže Dubravac.

On je rekao da drva isporučuje u roku od tri-četiri dana, ali da će u narednom periodu zbog veće potražnje on biti mnogo duži.

U preduzeću “Lana Export Import” u Banjaluci kažu da imaju potražnju u ovom periodu, ali ne veliku, kao što očekuju dolaskom hladnijih mjeseci.

“Cijena palete drveta je 190 KM, u njoj ima 1,7 metara drveta koje je iscijepano na 33 centimetra i spremno za loženje”, kažu u ovom preduzeću.

Oni kažu da ne rade prodaju na metrice, nego u paletama, te da građani uglavnom kalkulišu zbog cijena jer su im previsoke.

“U prethodnom periodu cijena palete je bila 180 KM, ali je došlo do poskupljenja, a u narednom periodu moglo bi se očekivati i dalje poskupljenje, s obzirom na to da su neki trgovci već cijenu palete podigli na 200 KM”, kažu u ovom preduzeću i dodaju da još nisu radili nabavku peleta.

Da je potražnja velika u Derventi, kaže Slaven Milovanović iz “Drvoprerade MS” Derventa, koji ističe da je cijena palete od 180 do 190 KM.

“Dostava drva je besplatna na teritoriji regije Dervente, međutim ako se vozi izvan, nešto je skuplje jer se uračunavaju troškovi transporta”, rekao je Milovanović.

On kaže da ne prodaju drva u metrima, ali da je cijena iscijepanog metra drva u Derventi manja nego u Banjaluci.

“Dok je cijena u Banjaluci oko 90 KM, kod nas je zasad 70 KM, ali će sigurno ići naviše. Drva se ovdje mogu kupiti i za 55 KM, ali su lošijeg kvaliteta. Cijene će biti veće, sve je manje drva, nema više šumokradica jer ih je zakon stegao. Druga stvar je nedostatak radne snage, te to sve diže cijenu ogreva. Iako su dnevnice po 80 KM s obrokom, ljudi su nezadovoljni”, kaže Milovanović.

Sudeći prema oglasima na najvećoj internet stranici za kupoprodaju u BiH, cijena peleta se kreće od 300 do 400 KM, što je potvrdio i prodavač peleta iz Sarajeva.

On kaže da je potražnja za peletom prosječna i da nema navale, pa nema ni gužve.

“Trenutna cijena je 360 KM, radi se o prvoj klasi, ima i jeftinijih, ali je ovo prva klasa. U narednom periodu očekuje se povećana tražnja, ali skok cijena još ne. Usred zime je normalno da poskupi pelet, pa tako i ostale namirnice i životne potrepštine poskupe zimi, samo narod na druge stvari ne obraća toliko pažnju”, rekao je ovaj Sarajlija.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!