Društvo

Ćulum: Broj krivičnih djela smanjen za 13 odsto

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da su u prvih šest mjeseci ove godine u Srpskoj evidentirana 3.804 krivična djela, što je za 13,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, te da su protiv 3.201 lica nadležnim tužilaštvima podnesena 3.192 izvještaja.

Ćulum je naveo da je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu veća za 3,2 odsto, koliko je veća i ukupna rasvijetljenost krivičnih djela.

Loading...

“Ostvareni su bolji rezultati u oblasti otkrivanja koruptivnih krivičnih djela i krivičnih djela u oblasti opojnih droga. Krivičnih djela opšteg kriminaliteta bilo je 3.099, što je manje za 15,3 odsto, a povećan je koeficijent njihove rasvijetljenosti”, rekao je Ćulum na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je rasvijetljenost krivičnih djela opšteg kriminaliteta po nepoznatom izvršiocu 63,3 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost tih krivičnih djela 79 odsto.

Ćulum je naglasio da je u prvih pola godine u Srpskoj smrtno stradalo 248 lica, osam kao žrtve ubistava, jedno kao žrtva krivičnog djela izazivanja opšte opasnosti, devet usljed požara ili eksplozija, 49 lica u saobraćajnim nezgodama, 812 lice usljed zadesne smrti, dok je 100 lica izvršilo samoubistvo.

“Od najtežih krivičnih djela izvršeno je osam ubistava, kao i u prvom polugodištu prošle godine, u kojima je života lišeno osam lica. U pet slučajeva počinilac je bio nepoznat, a od tih pet slučajeva dva su još nerasvijetljena – slučaj Davida Dragičevića iz Banjaluke i krivično djelo sa područja Policijske uprave Istočno Sarajevo”, neveo je Ćulum.

Ćulum je dodao da su zabilježena 1.823 imovinska krivična djela, koja su u padu za 17,3 odsto, smanjen je broj teških krađa za 15,9 odsto, krađa za 15,9 odsto, razbojništva za 26,8 odsto, dok su krivična djela u vezi sa krađom motornih vozila smanjena za 62,7 odsto.

“Broj otkrivenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga je 137 i veći je za 12,3 odsto, dok su evidentirane 333 prekršajne prijave ili više od 106,8 odsto”, rekao je Ćulum.

Od oduzetih opojnih droga najviše je bilo marihuane 64 kilograma, kokaina 1.352 grama i hašiša 37,5 grama.

Ćulum je istakao da je otkriveno 409 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, pri čemu je pričinjena materijalna šteta od 15.591.000 KM, dok su počinioci ostvarili protivpravnu imovinsku korist od 20.443.000 KM.

Prema Ćulumovim riječima, povećan je broj počinjenih prekršaja narušavanja javnog reda i mira, kao i prekršaja u vezi sa oružjem i municijom, gdje je 288 prekršaja izvršeno nelegalnim posjedovanjem oružja i 12 prekršaja upotrebom oružja.

“Povećan je broj saobraćajnih nezgoda za 11,8 odsto, kao i broj smrtno stradalih za četiri lica. Evidentirana su 474 slučaja nasilja u porodici, što je manje za 8,7 odsto, dok je zabilježeno 20 napada na policijske službenike, što je za šest više u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Ćulum.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!