Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Slijepi dobili tlakomjere i toplomjere koji pričaju (FOTO)

Slijepim i slabovidim licima danas su uručeni govorni tlakomjeri i toplomjeri, govorna kuhinjska vaga i vaga za tjelesnu težinu, Brajevi i govorni ručni satovi, privjesci s istom funkcijom te posudice i kašike za mjerenje u kuhinji.

– Ova tiflotehnička pomagala neophodna su za lakši samostalni život slijepih i slabovidih lica, rekli su u Gradskoj organizaciji slijepih.

Natalija Trivić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku

Posebna pomagala uručila je Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, na konferenciji pod nazivom “Samostalnost slijepih uz korištenje savremenih pomagala”.

Istakla je da grad podržava samostalnost slijepih i slabovidih osoba.

Radomir Radanović, sekretar Gradske organizacije slijepih, kaže da je projekat podržan sa 4.850 KM, od čega su 3.800 KM potrošili na nabavku tiflotehničkih pomagala.

– Projekat je zamišljen s ciljem da se slijepe i slabovide osobe što više osamostale korištenjem adaptivnih pomagala. Posebno ćemo se osvrnuti na zagovaranje aktivnosti otvaranja specijalizovane trgovine za slijepa i slabovida lica u Banjaluci uz podršku grada, rekao je Radanović.

Miroslav Mandić, predsjednik Gradske organizacije slijepih, kaže da će jedna od tema na konferenciji biti i zagovaranje formiranja firme za nabavku pomagala za slijepa i slabovida lica. 

– Znamo da preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS postoje firme za nabavku ovih pomagala, ali mislimo da su ljudi ili neupućeni ili se nabavljaju nekvalitetna pomagala, reko je Mandić.

Dodao je da su ovim licima najpotrebnija medicinska pomagala kao što su govorni toplomjeri, tlakomjeri i mjerači šećera u krvi.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button