Društvo

Anketari na vratima domaćinstava u Srpskoj

Na teritoriji Republike Srpske u prvom kvartalu anketiranja domaćinstava radi izrade glavnog okvira uzorka, koje počinje danas, biće obuhvaćeno oko 30.000 domaćinstava u 51 jedinici lokalne samouprave, najavljeno je iz Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Upitnik sadrži 13 pitanja, počevši od onih o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja, o statusu objekta, broju članova domaćinstava, starosnoj strukturi, te obrazovnim karakteristikama.

Loading...

Predviđeno trajanje anketiranja za jedan kvartal je 22 dana.

Iz Zavoda za statistiku Republike Srpske naglašavaju da su prikupljeni podaci iz ankete strogo povjerljivi i biće korišteni isključivo u statističke svrhe.

“Anketari će umjesto upitnika na papiru koristiti laptope sa instaliranom aplikacijom pomoću koje će se vršiti unos podataka i dostavljati statističkim institucijama na dnevnoj bazi”, navodi se u saopštenju.

Anketiranje će sprovesti ovlašteni anketari zvaničnih statističkih institucija u BiH – Republički zavod za statistiku, Agencija za statistiku BiH i Federalni zavod za statistiku, a projekat će trajati tri godine.

“Sprovođenje ovog važnog projekta je od izuzetnog značaja za statističke institucije budući da glavni okvir uzorka služi kao osnova za anketna istraživanja kao što su anekta o radnoj snazi i anketa o potrošnji domaćinstava”, navedeno je u saopštenju.

Anketiranje će biti realizovano kroz projekat “Podrška statističkom sistemu BiH za pripremu glavnog okvira za uzorak”, uz finansijsku podršku delegacije EU u BiH.

Iz Agencije za statistiku BiH saopšteno je da će u ovom projektu biti angažovano 120 anketara, te da je cilj ovog posla povećanje obima i kvaliteta statističkih podataka u BiH, te njihovo dalje usklađivanje sa EU standardima.

Anketari će od danas, u okviru projekta ažuriranja statističkog Master okvira, podatke prikupljati u ukupno 60.000 domaćinstava.

Ažuriranje će biti rađeno kvartalno, tokom tri godine, a prva četiri kvartala statističke institucije sprovode u saradnji sa agencijom “Prism risrč end konsalting” /Prism Research & Consulting/, nakon čega ovu statističku aktivnost nastavljaju samostalno.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!