Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Njemačkoj u idućih 14 godina potrebno 260.000 stručnih radnika godišnje

Njemačkoj će u sljedećih 40 godina biti potrebno 260.000 useljenika godišnje kako bi nadoknadila manjak radne snage, proizlazi iz jedne studije Fondacije Bertelsmann objavljene u utorak.

“Njemačka je u budućnosti zavisna ne samo od useljenika iz zemalja Europske unije nego i izvan”, stoji u studiji Fondacije Bertelsmann. U protivnom će se, kako nadalje stoji u studiji, broj zaposlenih u Njemačkoj do 2060. smanjiti za 13 miliona.

Prema studiji koju su za Fondaciju Bertelsman sproveli Institut za istraživanje tržišta rada i Visoka škola u Coburgu, broj useljenika iz zemalja Evopske unije bi sa sadašnjih 250.000 godišnje mogao u sljedećim godinama biti prepolovljen. Stoga se Njemačka mora pojačano orijentisati prema useljenicima izvan Evropske unije.

“Trenutno svega 38.000 stručnjaka godišnje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU-a. Taj broj bi se trebao povećati na 150.000”, stoji u studiji.

Kao jedan od glavnih razloga drastičnog smanjenje stručnjaka se navodi odlazak u penziju generacije tzv. baby-boomera koji su rođeni između sredine pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka.

Studija već polazi od toga da će granica za odlazak u penziju biti podignuta na 70 godina i da će se ujednačiti broj muškaraca i žena koji rade. Studija političarima sugeriše da se zakon o useljavanju stručne radne snage, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri, što prije počne primjenjivati u punom snagom.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) koja zajedno s demokršćanskom Unijom CDU/CSU učestvuje u radu vlade, apelovala je na koalicijskog partnera da ubrza stupanje useljeničkog zakona, koji je u kabinetu prihvaćen krajem prošle godine, na snagu.

Prema informacijama Savezne agencije za zapošljavanje Njemačkoj osim visokokvalifikovanih stručnjaka nedostaju radnici sa srednjom stručnom spremom u tehničkom i građevinskom sektoru.

Pripadnici desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) koja se protivi svakom obliku useljavanja, odbacili su zahtjeve za pojačanim useljavanjem i ukazala na 2,1 miliona nezaposlenih u Njemačkoj koje bi, prema AfD-u, trebalo integrisati u tržište rada.

Izvor
NN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button