Privreda

Usvojen Pravilnik o podsticajima, u pripremi o kapitalnim investicijama

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas Srni da je ovo ministarstvo usvojilo najvažniji godišnji dokument – Pravilnik o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji, te da je u toku priprema pravilnika o kapitalnim investicijama.

Loading...

“Trudili smo se u ovih 100 dana mandata nove Vlade da uradimo što se od nas očekivalo, tako da smo Pravilnik o podsticajima usvojili ove godine ranije nego u prethodnim godinama, a tekst pravilnika o kapitalnim investicijama na našem je sajtu i očekujemo sugestije poljoprivrednika kako bismo ga kvalitetnije uradili”, rekao je Pašalić govoreći o radu Ministarstva u okviru 100 dana mandata nove Vlade Srpske.

On je naveo i da su u ovom periodu obavljeni pregovori sa poljoprivrednim proizvođačima tokom kojih su im predstavljeni vidovi pomoći koje mogu očekivati tokom ove godine.

“Nismo mogli udovoljiti svim njihovim željama jer je to nemoguće, pošto smo ograničeni budžetskim okvirom od 71 miliona KM, kojeg smo najbolje moguće i najravnomjernije rasporedili i već idemo u njegovu realizaciju, a već ćemo prvih dana aprila izmiriti sve preostale obaveze iz prošle godine”, dodao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, značajan dio rada ticao se šumarstva i preduzeća “Šume Srpske” sa ciljem da se rješevaju problemi u tom sektoru, a preduzet je niz koraka među kojima je i potpisivanje godišnjih ugovora sa drvoprerađivačima.

“Objasnili smo drvoprerađivačima da imamo godišnji etat kojeg možemo isporučiti i koji je manji od zahtjeva drvoprerađivača jer je taj sektor u ekspaniziji i svake godine bilježi suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni”, podsjetio je Pašalić.

On je naglasio da se, s tim u vezi, u narednom periodu mogu preduzeti određeni koraci s ciljem zabrane izvoza trupaca, kontrole kretanja trupaca zbog postojanja određenih zloupotreba i da se, uz strožu kontrolu, godišnja proizvodnja stavi domaćim drvoprerađivačima na raspolaganje.

Pašalić je rekao i da je pripremljena sistematizacija za “Šume Srpske”, gdje se nastoje obezbijediti određeni prihodi iz djelatnosti koje nisu bile tipične za šumarstvo, a dogovoreno je i da se ne vrše dalja zapošljavanja u tom preduzeću.

On je podsjetio i da je uveden “Karpo” sistem za rano upozoravanje od biljnih bolesti, koji imaju još samo nekoliko razvijenih evropskih zemalja, a koji omogućava da poljoprpivrednici tretiraju zasade protiv biljnih bolesti isključivo kada postoji opasnost od njihove pojave, čime se štedi novac i izbjegava dodatno opterećivanje životne sredine.

“Već smo imali i aktivnosti na usvajanju niza zakona i u parlamentarnu proceduru smo poslali tri važna zakona, među kojima i onaj koji s tiče poljoprivrednog zemljišta jer nismo ranije imali zakonsko rješenje koje eksplicitno određuje da je državno zemljište svojina Republike Srpske i sada ima dosta problema u vezi sa dodjelom tog zemljišta”, naveo je Pašalić.

On je istakao da je akcenat u ovoj godini stavljen i na kapitalne investicije, pa se više novca želi upotrijebiti za izgradnju objekata, nabavku mehanizacije i opeme, a da se pri tome smanje direktna davanja.

Prema njegovim riječima, u oblasti vodoprivrede posebna pažnja biće data obimu radova koji će biti preduzeti i već su urađeni neki koraci.

Pašalić je u tom kontekstu naveo rad na sanaciji postojećih i izgradnji novih nasipa, uređenju korita i vodotokova i rekonstrukciji pumpnih stanica, gdje je u ovih 100 dana već ugovoreno više takvih aktivnosti, kao i da su neki od radova već počeli, kao što je to na područiju opštine Brod i u Podrinju.

“Želimo da završimo odbranu dijela Srpske uz Savu, a ostaju nam aktivnosti na izgradnji drinskog nasipa na području Bijeljine, za šta imamo obezbijeđena sredstva, ali smo imali tu problema sa lokalnim stanovništvom koje nije dalo saglasnost da se izvrši eksproprijacija i ukoliko vlasnici tog zemljišta ne žele da ga prodaju, imamo obezbijeđene zamjenske parcele”, rekao je Pašalić.

On je dodao da postoji još takvih važnih vodoprivrednih projekata i za druge opštine.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!