Društvo

Višković: BiH prijeti energetski kolaps zbog “Elektroprenos BiH”

Preduzeće “Elektroprenos BiH” je rak-rana BiH i ono je dugoročno problem, zbog čega Republici Srpskoj i BiH prijeti energetski kolaps, izjavio je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

“Kada kasnite u investicijama pošto ste u blokadi 19 mjeseci, vi ne ulažete nijednu marku u razvoj, a to znači da je naš elektroenergetski sektor, prije svega prenosna mreža, ugrožen do te mjere da nam prijeti da u 21. vijeku ostanemo bez električne energije”, upozorio je Višković. 

Loading...

On je podsjetio da je “Elektroprenos BiH” u blokadi jer se hrvatski i bošnjački političari ne mogu već gotovo dvije godine dogovoriti o mjestu direktora, a za to vrijeme novac te institucije, oko 170 miliona KM, leži na računima banaka, prije svega u Federaciji BiH, i propada, jer se ne ulaže u investicije. 

Premijer Srpske kaže da od ovog novca Republici Srpskoj pripada 41 odsto za investicije, što nije malo za ulaganje u elektroenergetski sektor. 

“To su investicije koje se neće moći premostiti brzo. Siguran sam da će ovih 19 mjeseci blokade donijeti, nažalost, nepopravljive efekte u narednom periodu. Predsjednik sam i Skupštine `Elektroprenosa BiH`, sagledao sam cijelu sliku, i mislim da je ovo situacija koja nije normalna”, naglasio je Višković za “Večernje novosti”. 

On je rekao da ima osjećaj da ga javnost ne razumije dobro kada govori o problemu blokade “Elektroprenosa BiH” i negativnim posljedicama koje prijete i Srpskoj i celoj BiH. 

“Javnost misli da premijer priča samo o milionima `Elektroprenosa BiH` i da hoće taj novac u budžet Srpske. Ne, to nije tačno! Taj novac niti dolazi u budžet, niti može doći u budžet, niti je planiran za budžet. Ovo je novac za investicije i za jačanje elektroprenosne mreže, kako u Srpskoj, tako i cijeloj BiH”, pojašnjava Višković. 

On ističe da Srpska već trpi veliku štetu, jer se sredstva “Elektroprenosa BiH” ne usmjeravaju u obnovu elektromreže i navodi primjere Višegrada i Banjaluke. 

“Trenutno u našoj čvornoj stanici u Višegradu imamo problem, jer je jedan generator pregorio prije mjesec dana. To je generator 400/110 koji treba da se nabavi sredstvima `Elektroprenosa BiH`. Ali to sada nije moguće zbog blokade. I sada se sva proizvedena električna energija na Hidrocentrali Višegrad šalje Sarajevu da bi se pretvorila u 110 volti i vratila u Višegrad da bude raspoređena u distributivnu mrežu. Otprilike geografski posmatrano, Višegrad – Sarajevo je 250 kilometara u jednom smjeru”, kaže Višković. 

Kada je riječ o situaciji u Banjaluci, premijer Srpske kaže da je tu problem nastao oko dvije trafostanice koje snabdijevaju cijeli grad strujom. 

“One su stare nekoliko decenija, i ne daj Bože da se desi kvar, jer onda Banjaluka ostaje bez struje. Pred samu blokadu `Elektroprenosa BiH`, u Poslovnoj zoni `Incel` je bio izabran izvođač i investicija od 11 miliona KM da se za Banjaluku gradi treća trafostanica koja bi omogućila gradu da ima uredno snabdijevanje strujom, ali i taj posao je propao zbog blokade”, ističe Višković. 

On navodi da će dugoročno ovih 19 mjeseci blokade investicija u nekom narednom periodu odraziti se veoma negativno, ne samo na Banjaluku, Republiku Srpsku, nego i na cijelu BiH, i na sve građane koji žive u BiH. 

Višković je dodao da je prije nekoliko mjeseci u Mostaru pregorjela trafo-stanica, ali im je pozajmljena rezervna iz Trebinja kako Mostar ne bi bio u mraku, a to se ne bi desilo da sredstva iz “Elektroprenosa BiH” mogu da budu uložena u energetsku mrežu. 

“Novosti” podsjećaju da do deblokade “Elektroprenosa BiH” jedino može doći rješavanjem političkih barijera između SDA i HDZ-a BiH. 

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!