Magazin

Sva ljepota u cvijetu koji traje samo jedan dan

​Hibiskus je jedna od najrasprostranjenijih vrsta biljaka na planeti. To je biljka zanimljive istorije i možda s najviše simbolike u cijelom svijetu. Poznatiji kao kineski sljez ili japanska ruža, hibiskus ima preko 200 vrsta iz porodice sljezova – Malvaceae. Kod nas je poznat i pod imenom sirijska ruža. Na našim prostorima viđamo ga pored ograda. Najzastupljeniji su dvorišni grmovi, načičkani stotinama ljubičastih cvjetova.

Hibiskus vodi porijeklo sa prostora današnje Indije i Kine, a u Evropu je stigao 1731. godine sa biolozima, istraživačima iz Azije. U tropskim i suptropskim krajevima raste u divljini, dok se na evropskom kontinentu njeguje kao ukrasna biljka. Cvijet hibiskusa traje samo jedan dan, ali uvele već sutradan zamjenjuju drugi. I tako sve do jeseni.

Loading...

Ljekovita svojstva čaja od hibiskusa

Naučnici su dokazali da čaj od hibiskusa može da izbalansira holesterol u krvi. Ako vam je nivo holesterola u krvi dobar, šanse od kardiovaskularnih oboljenja su mnogo manje. Prema nekim istraživanjima, ljudi koji imaju povišen krvni pritisak bi trebalo da piju čaj od hibiskusa. Hibiskus, osim što snižava visok pritisak, samim tim što reguliše holesterol, liječi uzrok problema, ne samo posljedicu. Hibiskus sadrži antibakterijske elemente koji blagotvorno utiču na raspiratorne infekcije i probleme nastale kao posljedica. Uspješno ublažava veliki kašalj i snižava temperaturu. Ako ste ikada probali čaj od hibiskusa, morate se složiti da je veoma prijatnog ukusa, što se ne može reći za većinu ljekovitih čajeva. Hibiskus pomaže kod nervoznog stomaka, žgaravice, zatvora. Podiže apetit i jača imunitet.

Njega

Hibiskus ne zahtijeva pretjeranu njegu. Ima mnogo ukrasnih formi. Pogodan je za pojedinačnu i grupnu sadnju, a posebno za žive ograde. Raste vrlo brzo, pa tokom godine može da udvostruči visinu. Odgovara mu svijetlo ili polusjenovito mjesto i humusno, dobro drenirano zemljište. Lako podnosi sušu, ali ga pred cvjetanje treba obilno zalijevati.

Cvijet s najviše simbolike u svijetu

– Žuti cvijet hibiskusa je na državnoj zastavi Havaja.

– Vjenčić od hibiskusa poklanja se državnicima i turistima u znak dobrodošlice.

– Na japanskom jeziku naziv hibiskus znači nježan.

– Kinezi hibiskus povezuju s bogatstvom i slavom, a neki njegov nježan cvijet povezuju s mladošću.

– U Južnoj Koreji, hibiskus označava besmrtnost.

– Za vjenčanja je to vječna ljubav, a u ratu – nepobjedivost ratnika.

– U Maleziji je hibiskus nacionalni cvijet. Predstavlja život i hrabrost i nalazi se na njihovoj nacionalnoj valuti.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!