Magazin

Da li je opasno popiti vitaminski suplement kojem je istekao rok

Jeste li razmišljali o tome koliki je rok trajanja vitaminskih suplemenata i šta ako popijete neki kojem je istekao rok trajanja?

Vitamini imaju određeni rok trajanja, ali, naravno, nije isto uzeti vitamin kojem je istekao rok i pojesti namirnicu kojoj je istekao rok trajanja.

Loading...

Dok se tačan rok trajanja stavlja na hranu zbog bezbjednosti i zbog toga što pojedine namirnice predstavljaju zaista zdravstvenu opasnost nakon isteka tog roka, nije isto i kada je riječ o vitaminima.

Dr Džesi Hokins koja je specijalizovana u oblasti dijetetskih suplemenata kaže da vitamini nakon isteka roka nisu toliko opasni zbog načina obrade i pripreme kroz koji prolaze.

“Vitamini obično ne sadrže kvarljive sastojke”, kaže dr Hokins.

Dr Šarlot Tras objašnjava da su vitamini napravljeni od nutrijenata, te da razlog njihovog ograničenog roka trajanja nije isti kao kod namirnica.

“Vitaminski suplementi imaju ograničen rok trajanja zbog toga što dolazi do degradacije nutrijenata vremenom”, ističe ona.

Drugim riječima, vitaminski suplementi nisu štetni ni ako ih uzmete nakon isteka roka trajanja, ali nisu efikasni koliko bi trebalo da budu.

“Rok trajanja je datum do kojeg proizvođači mogu da garantuju za količinu navedenih sastojaka”, pojašnjava Erin Stouks iz kompanije “Mega Food”, koja proizvodi suplemente.

Da podvučemo – neće vam ništa biti ako popijete suplement kojem je istekao rok, ali je svakako bolje da to ne radite, pošto neće imati očekivani efekat.

Hemičarka Sintija Meri Labonte dodaje da je svakako pametnije da probiotike ili neke tečne suplemente koji inače moraju da se čuvaju u frižideru, ne uzimate nakon isteka roka.

Kada je riječ o suplementima u prahu, toplota, vlažnost, svjetlost i vazduh vremenom smanjuju njihovo djelovanje, te je zato važno da ih čuvate prema uputstvu i kada su u roku trajanja. To isto važi i za pilule.

Takođe, stručnjaci savjetuju da kupujete manja pakovanja vitaminskih suplemenata, kako biste stigli da ih iskoristite prije isteka roka trajanja.

(Mondo.rs)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!