Politika

PDP: Zabrinjava trend smanjenja broja stanovnika

Savjet za demografsku politiku Partije demokratskog progresa (PDP) izražava zabrinutost najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku koji pokazuju da je nastavljen trend smanjenja broja stanovnika, što zbog iseljavanja što zbog nedovoljnog rađanja. Samo u drugom tromjesečju 2018. godine je registrovano 3522 umrlih dok je u istom periodu rođeno 2087 osoba.

PDP je saopštio da lošu demografsku sliku upotpunjuje pokazatelj da je je ove godine broj rođenih manji, a broj umrlih veći nego u istom periodu prošle godine.

Loading...

“Sveukupno je u 2017. rođeno 9339 djece dok su 14663 osobe umrle i ti podaci su zapanjujući i zastrašujući te nas pozivaju na buđenje. Vrijeme čekanja smo potrošili, došlo je vrijeme djelovanja. PDP planira da od oktobra ove godine počne sa primjenom svog Programa obnove Republike Srpske, naročito dijela koji se bavi demografskom obnovom, kako bismo sačuvali život u Srpskoj”, saopšteno je.

Oz ove stranke su saopštili da će insistirati na novim mjerama kao što su pružanje konkretne podrške svim roditeljima kroz jednokratnu pomoć od 2.000 KM za svako rođeno dijete kao i dohodak u vrijednosti pola odnosno čitave prosječne plate svima koji se odluče na treće ili četvrto dijete, koji će primati sve do punoljetstva djeteta.

“Smatramo da su ove mjere neophodne i nužne, iako smo svjesni da su one samo početk obnove koja je pred nama, jer budućnost neće čekati na nas, ne čekajmo ni mi da se izborimo za nju”, stoji u saopštenju PDP-a.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!