Politika

Posebna sjednica Narodne skupštine o stanju bezbjednosti, obraćanje Davora Dragičevića

Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmatrati stanje bezbjednosti u Banjaluci i Srpskoj – “Pravda za Davida – pravda za sve”, prema prijedlogu narodnih poslanika.

U prijedlogu narodnih poslanika navodi se da je “krajnje vrijeme da skupština zauzme čvrst stav da niko i nikada u Srpskoj ne može i ne smije biti iznad zakona”. Tim povodom parlamentu će se obratiti i Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida Dragičevića.

Narodna skupština mora da zauzme stav da svaki građanin ove zemlje ima jednaka prava na život, sigurnost i slobodu, te da je obaveza svake institucije u ovoj zemlji da sačuva svakog građanina od nasilnih akata od koga god da dolaze, navodi se u obrazloženju dokumenta.

U dokumentu se dodaje da će se jedino na taj način poslati jasna i čvrsta poruka da je Republika Srpska i dalje zemlja zakona, reda i slobode, da pravde u njoj još ima i da će biti kažnjen svako ko se ponaša drugačije.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović ranije je rekao da očekuje da predstojeća posebna skupštinska sjednica protekne u demokratskoj atmosferi u skladu sa Poslovnikom o radu i da narodni poslanici daju doprinos poboljšanju bezbjednosti u Srpskoj.

“Naša obaveza i dužnost je da radimo u demokratskoj atmosferi i sačuvamo dignitet Narodne skupštine Srpske i drugih institucija Srpske”, rekao je Čubrilović.

On je istakao da Narodna skupština Republike Srpske nije ni sud niti tužilaštvo i ne može da rješava pitanja iz njihove nadležnosti.

“Sva pitanja iz oblasti bezbjednosti, uključujući i smrt Davida Dragičevića, treba da riješe nadležne institucije u skladu sa najvišim profesionalnim standarima”, istakao je Čubrilović.

On je rekao da očekuje da nadležno tužilaštvo, u što kraćem roku, izvan svake razumne sumnje, tačno i potpuno odgovori u vezi sa smrću Davida Dragičevića.

“Razumijem porodicu Davida Dragičevića i sve građane koji traže pravdu, a pravda je otkrivanje istine i kažnjavanje svih za koje se utvrdi da su krivi ili odgovorni. Građani koji se okupljaju u Banjaluci i u drugim mjestima imaju demokratsko pravo da mirnim putem izražavaju stavove i traže odgovore od nadležnih organa”, zaključio je Čubrilović.

Početak sjednice zakazan je u 10.00 časova, najavljeno je iz parlamenta Srpske.

Nestanak dvadesetjednogodišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvena u Vrbas, u neposrednoj blizini tvrđave Kastel u Banjaluci.

Nakon identifikacije tijela, od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine počela su okupljanja građana organizovana putem “Fejsbuk” grupe pod nazivom “Pravda za Davida”, koja je, kako je navedeno, formirana s ciljem dolaska do istine i rasvjetljavanja “slučaja Davida Dragičevića”.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!