Društvo

Dva miliona maraka za stipendije studentima u Srpskoj

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo objavilo je danas konačne rang-liste stipendista koji su aplicirali na konkurse i prema kojima će biti dodijeljeno ukupno 1.000 stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj.

“Za stipendiranje ovih studenata budžetom je predviđeno dva miliona maraka.  Stipendija iznosi 2.000 maraka po studentu i isplaćuje se u 10 mjesečnih rata. U kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeljene su 692 stipendije i to studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta 563 stipendije, studentima drugog ciklusa studija 68 stipendija i studentima trećeg ciklusa studija 22 stipendije”, izjavio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević na konferenciji za novinare održanoj danas u Ministarstvu.

On je naglasio da je 39 stipendija dodijeljeno studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se ne finansiraju iz budžeta, a u kategoriji „ostali studenti” prvog ciklusa studija dodijeljeno je 276 stipendija.

“Kad je riječ o studentima prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske, na podršku Ministarstva mogu da računaju 24 studenta, kao i osam studenata sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica”, dodao je Rajčević.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske i ministarstvo na čijem je čelu  opredijeljena da podržava studente koji žele da upišu i okončaju svoje studije na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

“Želimo što veći broj visokoobrazovanih ljudi koji će doprinijeti novom modelu razvoja Republike Srpske, a to je prije svega ekonomija zasnovana na znanju”, rekao je Rajčević.

Načelnica Odjeljenja za studentski standard u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Jovana Simić je napomenula da se na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj za 2019. godinu prijavilo 1.383 studenta. Uslove konkursa nije ispunilo 263 studenta, dok je njih 120 ispunilo uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte.

Pogledajte koji studenti su dobili stipendije!

http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mnk/Konkursi/Konkursi_ministarstva/visokoob/Pages/default.aspx

Izvor

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!