Društvo

“Ćirilica na području Tuzle i FBiH faktički ne postoji”

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ “Prosvjeta” u Tuzli organizovalo je tribinu o ćirilici, pismu koje na području Federacije BiH i području Tuzle faktički više ne postoji, rekao je Srni potpredsjednik tuzlanske “Prosvjete” Željko T. Kovačević.

On je naveo da su na tribini pod nazivom “Tuzla u ćirilici” govorili profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić i glavni urednik internet projekta “Ćirilizacija” Ivan Topić.

Loading...

– Naše pismo na području FBiH i području Tuzle faktički više ne postoji. Zato se tribina i zove `Tuzla u ćirilici` a ne `Ćirilica u Tuzli`. Mi kao Društvo sa nacionalnim predznakom moramo da vodimo o tome računa, moramo da vodimo računa o našem pismu, o našem jeziku, kulturi, muzici, i svemu onome što nas čini Srbima. Nažalost, toga je sve manje – rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, na tribini koja je održana u Domu književnosti u Tuzli, bilo je riječi o razvoju ćiriličnog pisma kroz vijekove, fenomenu potisnutosti ćiriličkog pisma u javnoj i privatnoj komunikaciji, kao i o koracima u borbi za afirmaciju ćirilice.

Topić je na tribini poručio da je Sveti Petar Dabrobosanski dao život za ćirilicu, a da potomci nisu spremni kliknuti dugme na telefonu, naglašavajući da je ćirilica srpsko pismo, a latinica pismo srpskog jezika kojeg se ne treba odricati.

– Shvatio sam da nije dovoljna borba na tastaturi, na društvenim mrežama, da treba da krenemo u `otvorenu borbu`, poput tribina. Neophodna su i takva dešavanja, tribine, manifestacije, iako neće, vjerovatno, mnogo toga promijeniti, ali mogu uticati na nešto. Bitno je da se okupljamo oko ove ideje, da o njoj govorimo, da ne ćutim – rekao je Topić.

SPKD “Prosvjeta” u Tuzli istrajava u svojim nastojanjima da čuva svoj nacionalni identitet kroz čuvanje jezika, pisma, kulture, tradicije.

Tribina pod nazivom “Tuzla u ćirilici” održana je u petak, 15. marta.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!