Politika

Analitičari upozoravaju: Glasanje u odsustvu baca sjenu na rezultate

Na centralnom biračkom spisku za opšte izbore 2018. u BiH u kategoriji glasanje u odsustvu nalazi se 8.306 lica, putem pošte glasa 76.729 birača, dok u diplomatsko-konzularnim predstavništvima glasa njih 1.085.

Upravo su ovo, prema riječima stručnjaka, najpogodniji prostori za malverzacije i nepoštenje u izbornom procesu.

Vehid Šehić

“Svjedoci smo svega što se dešava kada je u pitanju glasanje putem pošte i glasanje u odsustvu i to se nameće kao imperativna norma da se nešto mora promijeniti u Izbornom zakonu BiH, kako bi se spriječile sve moguće malverzacije koje dovode u pitanje legitimitet izbora u BiH”, rekao je Vehid Šehić, predsjednik koalicije “Pod lupom”.

Loading...

Prema njegovim riječima, ovakve manipulacije bacaju sjenu i na izborne rezultate te se dovodi u pitanje da li je na izborima izražena slobodna volja građana BiH ili, kako kaže, volja centara političke moći.

Istakao je da se takve stvari moraju urediti kako Izbornim zakonom, tako i provedbenim aktvima CIK-a i još nekim dokumentima.

“Jedno od rješenja je da se u drugim državama uvede ono što imaju Srbija i Hrvatska, a to su zagarantovana mjesta za građane BiH koji su nastanjeni u tim zemljama”, rekao je Šehić te dodao da se postavlja pitanje da li državljani BiH koji ne žive u BiH i ne plaćaju porez u BiH treba da glasaju za sve nivoe vlasti.

Ono što je bitno, ocjenjuje Šehić, je da promjene Izbornog zakona definišu odgovornost političkih subjekata, koji stoje iza malverzacija i povrede Izbornog zakona i provedbenih akata.

“Dok to ne uvedemo mi nikad nećemo imati poštene i slobodne izbore”, zaključuje Šehić.

Pojasnio je da se glasanje u odsustvu odnosi na raseljena lica koja mogu glasati za svoju opštinu iz 1991. godine, te da za tu opštinu mogu glasati u mjestu u kojem sada žive ili u toj opštini koju su napustili.

Tanja Topić

Tanja Topić, politički analitičar, naglasila je da treba voditi računa o Izbornom zakonu i njegovom kršenju.

“Svi smo svjedočili da se radilo o strašnim zloupotrebama, manipulacijama, krađama identiteta kada su u pitanju pomenute kategorije birača, a vinovnici su svakako politički akteri”, ocjenjuje Topićeva.

Dodala je da Tužilaštvo i svi oni koji su zaduženi za praćenje zakonitosti izbornog procesa treba da utvrde ko je odgovoran za malverzacije i da se to kazne.

“Takve vrste malverzacija su javna tajna, koja je ovog puta isplivala u najbrutalnijoj formi, ali se bojim da niko nije naučio lekciju, nego su politički akteri vidjeli da je to sjajan prostor u kojem oni mogu manipulisati”, zaključila je Topićeva.

Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, neki dan je za Srnu izjavio da bi glasanje u odsustvu, kao i glasanje poštom, zbog malverzacija trebalo ukinuti.

Dodik je kazao da otkada je izbora u BiH, glasanje u odsustvu i putem pošte uvijek je zloupotrebljavano.

Naglasio je da je upravo to razlog zašto u BiH izborni rezultati kasne i po mjesec dana, dok se, kako je rekao, u drugim zemljama sve završi u toku noći.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!