Banjaluka

Fijakeri u Banjaluci, kao u stara dobra vremena

Kao u stara dobra vremena Duhovskog vašara, točak istorije vratio je juče nakratko fijakere i konjske zaprege u centar grada.

U sklopu 20. manifestacije “Dan za hvala”, kojom gradska “Tržnica” daje pečat svojoj krsnoj slavi Duhovima, kočijaši i njihova rasna grla defilovali su od Nove pijace do tvrđave Kastel i mamili uzdahe i poglede posjetilaca.

Na svečanu povorku bio je ponosan i direktor “Tržnice” Nemanje Bilanović, istakavši da su gradom prošli fijakeri kao nekada kada su bili glavno prevozno sredstvo.

– Ovo je jubilarna, 20. manifestacija “Dan za hvala” pa je samim tim i značaj još veći. “Tržnica” je kolektiv sa tradicijom, koji postoji već 91 godinu i koji pridaje značaj narodnim običajima u okviru naših slavskih dana, pošto slavimo Duhove. Organizujemo manifestaciju “Dan za hvala” kojom zahvaljujemo na saradnji našim građanima, posjetiocima i poslovnim partnerima – kazao je Bilanović i dodao da je Duhovski vašar prekinut 1945. godine kada su komunističke vlasti zabranile ovo održavanje.

Prema njegovim riječima, cilj “Tržnice” je da dočara kako se to nekada kod nas radilo i trgovalo. Podršku manifestaciji dala je i Turistička organizacija grada.

Za bogat kulturno-muzički program pobrinuli su se članovi KUD-a “Piskavica”. Član Upravnog odbora manifestacije “Dan za hvala” Nebojša Kuštrinović istakao je da se ova svetkovina mora čuvati i njegovati.

– “Tržnica” se opredijelila prije 20 godina da na mala vrata vrati Duhovski vašar i uspjela je. Taj vašar je star koliko i Banjaluka, zato i jeste toliki značaj zbog održavanja tradicije – kazao je Kuštrinović.

Veliki je broj zaljubljenika koji se svake godine odazovu ovoj atraktivnoj manifestaciji.

Došao sam samo sa jednim fijakerom, učestvujem od prvog puta i svake godine se rado vraćam. Pobjeđivao sam prethodnih godina, na šta sam ponosan, drago mi je da je tako i ove godine – kazao je Mihad Iriškić iz Prnjavora.

Nagrađeni

Najljepši fijaker vlasništvo je Mihada Iriškića sa ranča “Zelena dolina” kod Prnjavora. Njemu je pripala i nagrada u kategoriji lipicanera jer je bio jedini takmičar. Nagrada za tradicionalnu zapregu otišla je u ruke Mladena Kostića iz Banjaluke, a njegovom sugrađaninu Dragi Kruniću nagrada za kompletan utisak jer je njegova kočija bečki fijaker stara više od 100 godina. Za najljepše grlo nagrađena su tri ponija vlasništvo Mladene Dvizac iz Zalužana.

(glassrpske.com)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!