Kultura

“Zločin i kazna” premijerno u Narodnom pozorištu Srpske

U Narodnom pozorištu Republike Srpske premijerno je izvedena predstava “Zločin i kazna”, rađena po istoimenom romanu ruskog klasika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, a u režiji Dušana Petrovića. Ovom premijerom banjalučki ansambl obilježio je Svjetski dan pozorišta. Tim povodom, u pozorištima širom svijeta pročitana je poruka kubanskog reditelja Karlosa Keldrana.

Јedno od najvećih djela ruske i svjetske književnosti roman “Zločin i kazna” izuzetno je kompleksan i izazovan materijal za svakoga ko ga želi postaviti na scenu, a intrigantna priča o Rodionu Romanoviču Raskoljnikovu, propalom studentu prava, koji odlučuje da ubije i opljačka staru lihvarku Aljonu Ivanovnu, i 150 godina nakon nastanka, predstavlja ogroman izazov za svakog reditelja.

Loading...

Glavni nosilac radnje, Raskoljnikov, sukobljava unutrašnje nemire strogo braneći ideju da je svirepi zločin počinio ne iz koristoljublja, kako bi se moglo pomisliti, već zbog sopstvenog ideala o ljudima koje on u svojim promišljanjima kategoriše po strogom ličnom nahođenju.

Uloga Raskoljnikova povjerena je glumcu Zlatanu Vidoviću.

Komad “Zločin i kazna” ponire u metafizičke dubine ruskog klasika, stvarajući dramatično raskošnu sliku jednog turobnog vremena ogoljavajući ga kroz svakodnevnicu “običnog” čovjeka.

Fokus komada usmjeren je na promišljanja o zločinu, njegovoj opravdanosti, krivici i priznanju, kazni i pokajanju, ali i posljedicama koje je glavni lik spreman da podnese za učinjeno djelo.

Prva repriza predstave “Zločin i kazna” zakazana je za 29. mart.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!