Društvo

I sutra bez nastave u Novom Gradu

NOVI GRAD – U osnovnim i srednjim školama u Novom Gradu nastave neće biti ni sutra, zaključeno je jutros na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je tokom noći na sjednci Štaba odlučeno da osnovne i srednje škole u Novom Gradu, kao i vrtić “Pčelica Maja” danas ne rade.

Loading...

“Ova odluka biće na snazi do četvrtka, 16. maja, jer očekujemo da će do tada situacija biti povoljnija”, rekao je Drljača.

Drljača je naveo da su vodostaji Une i Sane tokom protekle noći bili u porastu, te da su od tada na snazi redovne mjere zaštite od poplava.

“Nadamo se da ćemo ostati u okvirima redovnih mjera zaštite od poplava. Štab za vanredne situacije pratiće situaciju na terenu i u skladu sa tim donositi zaključke i organizovati aktivnosti”, izjavio je Drljača.

On je rekao da su u ovoj opštini ispravne i u funkciji pretpumpne stanice, te da je sinoć iz Republičke uprave Civilne zaštite dostavljeno dodatnih pet pumpi.

Na području opštine Novi Grad, od nedjelje, 12. maja, od kada su počeli problemi prvo sa bujicama, a zatim i visokim vodostajima rijeka, nije bilo potrebe za evakuacijom stanovnika.

“Nije bilo opasnosti za ljude. Ima dosta oštećenja na putevima, kao i u stambenim i pomoćnim objektima gdje je ušla voda”, naveo je Drljača.

U ovoj opštini je zbog izlivanja rijeka i rječica presječeno više lokalnih puteva u novogradskim seoskim naseljima.

Osim toga, od juče je za saobraćaj zatvoren put Blagaj Japra-Vitasovci-Radomirovac-Volar, zbog izlivanja rijeke Sane u Blagaju kod Novog Grada.

“Danas neće biti odvoza smeća, jer je zatvoren putni pravac Urije-Šuća zbog izlivanja Sane i oštećenja na ovom putu”, rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, sanirana su oštećenja na putu Gornji Agići-Kršlje, a uskoro se očekuje i sanacija na pravcu Blagaj Japra-Budimlić Japra.

Od nedjelje naveče angažovane su mašine saniraju oštećenja na putevima, a po pozivu građana isporučuju se pijesak i vreće.

Prema mjerenjima u 9.00 časova, vodostaj rijeke Une iznosi 484 centimetra, što je za 187 centimetara više nego juče ujutro.

Vodostaj rijeke Sane iznosi 518 centimetara ili 178 centimetara više nego prije 24 časa.

U Novom Gradu su zaplavljeni dijelovi naselja u dolini rijeka Japre i Vojskove, a iz korita su se izlile i Una i Sana.

Redovne mjere zaštite od poplava pri vodostaju rijeke Sane su na snazi od 320 centimetara.

Kada je u pitanju vodostaj rijeke Une, redovne mjere zaštite od poplava na snazi su kod vodostaja visine 450 centimetara, vanredne na 510 centimetara, a stanje elementarne nepogode proglašava se kada vodostaj dostigne nivo od 540 centimetara.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!