Kultura

21. oktorbra počinje kampanja pod nazivom “Čitajmo zajedno”

Kampanja "Čitajmo zajedno" ima za cilj njegovanje kulture, promovisanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma

Kampanja, koju drugu godinu zaredom realizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, daje podršku domaćem izdavaštvu i bogati knjižni fond biblioteka.

Pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković rekla je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je prošlogodišnje istraživanje kulturnih potreba pokazalo da 42 odsto građana Republike nikad ne kupuje knjige, a da od onih koji ponekad kupuju, najveći procenat, njih 16,2 odsto, knjigu kupe jednom godišnje.

Loading...

Ona je podsjetila da je prošle godine, kampanjom “Čitajmo zajedno”, dodatno obezbijeđeno 76 naslova, odnosno ukupno 538 knjiga za osam matičnih biblioteka sa najskromnijim bibliotečkim fondovima.

Đakovićeva je pojasnila da kampanja predviđa da za svaku KM koju građani ulože u kupovinu knjiga iz odabranih edicija Zavoda, odnosno “Zlatne sove” i lektire, Ministarstvo uloži isto toliko u njihov otkup, s ciljem bogaćenja skromnih bibliotečkih fondova.

Ona je rekla da će otkupljene knjige u ovogodišnjoj akciji biti poklonjene školskim bibliotekama u nerazvijenim opštinama u Republici Srpskoj i školama u četiri opštine Federacije BiH /FBiH/ – Glamoč, Grahovo, Petrovac i Drvar u kojima je zastupljen veći broj učenika srpske nacionalnosti.

Đakovićeva je naglasila da je jedan od ciljeva akcije i popularizacija jedne od najvažnijih nagrada u oblasti književnosti, “Zlatna sova” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, koja se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni roman na srpskom jeziku.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!