Svijet

U Berlinu sastanak o zapadnom Balkanu

Njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron organizovaće danas u Berlinu sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije.

Glavna tema razgovora trebalo bi da budu stabilnost i razvoj zapadnog Balkana.

Loading...

Sastanku će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Njemački mediji su ranije javili da Merkelova i Makron sa gostima žele da razgovaraju o aktuelnim izazovima u regionu, posebno o odnosima Beograda i Prištine.

Komesar EU za proširenje Јohanes Han izjavio je ranije da glavni cilj ovog sastanka treba da bude rješenje blokade dijaloga između Beograda i Prištine.

Vučić je juče rekao kako vjeruje da će Merkelova i Makron na sastanku u Berlinu pronaći balansirani pristup kako da se problemi između Beograda i Prištine riješe u budućnosti.

Tokom dvodnevnog boravka u Berlinu, Vučić će imati odvojene susrete sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, predsjednikom Odbora za evropske poslove u njemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom i poslanikom Bundestaga Јohanom Vadepulom, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Njemačka i Francuska su pokretači berlinskog procesa, koji je počeo 2014. godine s ciljem stabilizacije bezbjednosti i poboljšanja političkih i ekonomskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana – Albanijom, BiH, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!