Politika

Dodik u Briselu poručio da su uslovljavanja formiranja SM neprihvatljiva (FOTO/VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović borave u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Briselu.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva razgovarali su sa potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU za inostrane poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini.

Dodik je poručio da bi trebalo izbjeći uslovljavanje formiranja Savjeta ministara bilo kakvim drugim pitanjima, uključujući i NATO.

On je rekao novinarima nakon sastanka da je šteta za BiH ukoliko ne budu brzo konstituisani organi vlasti, jer nije dovoljno samo izaći na izbore, a da vlast poslije ne bude formirana.

– Onda dođete u situaciju da izbori nemaju smisla i da je narod doveden u zabludu – rekao je Dodik.

Dodik, Komšić i Džaferović sa Mogerinijevom
Dodik, Komšić i Džaferović sa Mogerinijevom

Dodik je naglasio da je evropski put BiH prioritet.

– Konsenzus je evropski put. Kasnimo sa Upitnikom, procedurama, ali ovo je bila prilika da obavijestimo da je sve dogovoreno oko odgovora, da su ostali prevodi i da će to biti gotovo za 20-30 dana. EU Parlament će donijeti mišljenje o BiH, čime će se zatvoriti procedura za mogući kandidatski status – naveo je je on.

Dodik je rekao da je razgovarano i o ekonomsko-socijalnim pitanjima i odnosima u regionu.

Dodik, Komšić i Džaferović sastaće se sutra sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesom Hanom.

Ovo je prva službena posjeta Predsjedništva BiH nakon konstituisanja, poslije oktobarskih izbora.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!