Magazin

Škorpion buba jedini insekt koji izbacuje otrov kroz antene

Bube generalno smatraju insektima koji su neškodljivi za ljude. Međutim, postoji još jedna vrsta koja se rijetko spominje – škorpion buba (lat. Onichocerus albitarsis), koja je jedini poznati insekt sposoban da pecne ljude svojim antenama i isporuči bolan toksin – otrov.

Inače, u svijetu prirode postoji preko 350.000 zabilježenih vrsta buba. Od toga samo tri su zapravo poznate prirodnjacima da hoće da ujedu ljude ako se osjećaju ugroženo.

Loading...

Poznati engleski entomolog Francis Polkinghorne Pascoe prvi put je 1859. godine opisao ovu bubu, koju mnogi eksperti smatraju fascinantnim slučajem konvergentne evolucije. Dok svi drugi poznati insekti isporučuju otrov ugrizom kroz kliješta ili peckanjem, npr. žaoka pčele, škorpion buba to radi kroz svoje dvije dugačke antene.

Studija iz 2008. godine pokazala je da ove bube kroz te antene oslobađaju toksin.

Skenirajuća elektronska mikroskopija je otkrila da Onichocerus albitarsis ima dvije pore koje se otvaraju u kanale koji vode do vrha, kroz koji se oslobađa toksin – otrov. Sistem za isporuku je gotovo identičan onom koji se nalazi u žaru smrtonosne škorpije.

Dokumentovani slučajevi ljudi koje su ubole škorpion bube su rijetki. Trenutno postoje samo tri poznata izvještaja o njihovim ubodima na ljudima: jedan iz ruralnog područja u Peruu i dva iz države Brazil, od kojih nijedan nije bio smrtonosan.

Iako je količina ubrizganog toksina i dalje nepoznata, većina stručnjaka se slaže da ona nije dovoljna da ubije ljude, za razliku od otrova škorpije.

Ipak, ljudima se savjetuje da izbjegavaju dodirivanje ovih buba zbog oštrog bola i potencijalne alergijske reakcije.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!