Društvo

Šeranić: Lica sa invaliditetom imaju pravo i na medicinska sredstva

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je tokom razgovora sa delegacijom Organizacije amputiraca da, u skladu sa Pravilnikom o produženoj medicinskoj rehabilitaciji, osobe sa invaliditetom imaju pravo i na medicinska sredstva.

– Od prošle godine ratnim vojnim invalidima u Republici Srpskoj je omogućeno da dobijaju novčana sredstva za pomagala koje im dodjeljuje Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite, tako da im je na ovaj način omogućeno da sami biraju pomagala koja su im potrebna – rekao je Šeranić tokom posjete UDAS-u.

Loading...

On je dodao da je u prošloj godini počela primjena i novog Pravilnika o produženoj medicinskoj rehabilitaciji, kojim su veća prava data licima sa invaliditetom i značajno su pojednostavljene procedure ostvarivanja ovog prava, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Šeranić je podsjetio da zahvaljujući novom pravilniku osiguranici sa amputacijama, te paraplegijom i tetraplegijom, mogu da ostvare pravo na obnovu medicinske rehabilitacije, samo na osnovu uputnice porodičnog doktora.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima UDAS-a kada je riječ o pomoći i podršci žrtvama mina, ali i ukupnoj podršci osobama sa invaliditetom.

Predsjednik UDAS-a Željko Volaš zahvalio je Ministarstvu zdravlja za podršku ovoj organizaciji u oblastima medicinske i socijalne zaštite, navodeći da zahvaljući radu centara za mentalno zdravlje amputirci i ratni veterani imaju i na nivou primarne zdravstvene zaštite podršku u očuvanju mentalnog zdravlja.

On je, između ostalog, naveo da UDAS u svom sastavu ima i školu crtanja, a radove te škole, u vidu razglednica, dobijali su mali pacijenti koji su upućivani na liječenje putem Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

– Tim radovima smo oplemenili i prostore brojnih zdravstvenih ustanova i Roditeljske kuće u Banjaluci – rekao je Volaš.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!