Magazin

PRAVOSLAVNA SVIJETINJA OŽIVJELA U TURSKOJ: Pravoslavni manastir Sumela se otvara poslije 88 godina

Turska očekuje da će pravoslavni manastir Sumela u pokrajini Trabzon u blizini Crnog mora uskoro biti otvoren, nakon što budu završeni radovi na restauraciji, javljaju turski mediji.

Manastir je smješten u okrugu Macka u Trabzonu, a zbog istorijskog i kulturnog značaja svrstan je u UNESKO-ov privremeni popis svjetske baštine. Zbog toga predstavlja značajnu turističku atrakciju u Turskoj.

Izgrađen je na strmoj litici na 1.200 metara nadmorske visine u Nacionalnom parku Altindere. Samostan je za vjersku upotrebu otvoren 15. avgusta 2010. godine, uz dopuštenje Ministarstva kulture i turizma, nakon što je 88 godina bio zatvoren.

Loading...

U toku su, kako su saopštile turske vlasti, unutrašnji radovi, a za mjesec dana će biti moguće doći do glavnog ulaza manastira. Planirano je da se prije naredne sezone renovira kompletan manastir, uprkos obilnim kišama i rizičnom području.

Ikona Bogorodice Sumela

Manastir Sumela je posvećen Presvetoj Bogorodici. Ikona Bogorodice Sumela se danas više ne nalazi u ovom manastiru nego je u manastiru u egejskoj Makedoniji, koji i nosi naziv ikone, gdje su je prenijeli Grci iz Ponta. Smatra se da je ikona starija od manastira Sumela.

Po predanju, ikonu je stvorio sveti Luka Jevanđelista. Najprije se nalazila u Atini, gdje je nosila naziv Bogorodica Atiniotisa, ali je kasnije prenijeta na Pont, da bi bila sigurnija.

Migracija ikone je prema legendi uzrok nastajanja manastira Sumela. Ikonu su donijeli dva monaha, sveti Varnava i sveti Sofronije, koji se ujedno smatraju i za osnivače manastira.

Međutim, vrijeme osnivanja manastira nije jasno određeno, pa se zato može govoriti o dva moguća datuma – o četvrtom vijeku i o devetom ili desetom vijeku. Postoji i priča da su ikonu Bogorodice do manastira donijeli anđeli, a da su je atinski sveštenici Varnava i Sofronije slučajno pronašli na putu do Ponta.

Manastir Sumela je preživjeo sve istorijske i ratne potrese koji su se dešavali na Pontu. Za sve to vrijeme, ikoni Bogorodice ništa se nije dogodilo.

Najbolje vremensko razdoblje manastira je doba Trapezuntskog carstva, jedne od država koja ja stvorena posle krstaškog osvajanja Carigrada, na početku trinaestog vijeka. Tada je manastir Sumela bio pravoslavno središte i utočište za porobljeni hrišćanski narod.

Manastir je takođe bio obrazovno središte tog podneblja i vremena. Nažalost, tokom Prvog svjetskog rata manastir je napadnut, a Bogorodičina ikona je sakrivena u stijenama planine na kojoj se i sam manastir nalazi. Kasnije je ikona nađena i prenijeta na novo mjesto.

Pećinska crkva

Kompleks manastira Sumela čine pećinska crkva, koja je centar čitave građevine, nekoliko kapela, kuhinje, studentske sobe i prostorije za turiste, biblioteka i sveti izvor vode. Na ulazu u manastir nalazi se veliki akvadukt koji je nekada snabdijevao manastir vodom sa izvora koji je udaljen nekoliko kilometara od kompleksa.

Nekada davno, i hrišćani i muslimani su dolazili u manastir Sumela iz daleka, samo zbog svete, ljekovite vode, a sa sobom su donosili velike darove i bogatstvo.

Istorijska liturgija u manastiru Sumela

Istorijski i religijski značajna liturgija održana je u ovom manastiru 2010. godine. Turska vlada je odobrila jednogodišnje držanje službe, što je vrlo značajno za poštovanje vjerskih sloboda i vjerskih manjina. Nakon 88 godina, prvi put, patrijarh Vartolomej Prvi je služio liturgiju koja je doživljena kao događaj od velikog značaja u hrišćaskom svijetu.

I za kraj jedna informacija ako ljetujete u Turskoj. Za posjetioce i turiste koji se odluče da obiđu ovaj značajni manastir na prostoru Turske, bitna je informacija da se kolima manastirskom kompleksu može prići samo do visine od 950 metara. Od te tačke, svi moraju da se penju jedan kilometar planinom da bi došli do ulaza u manastir.

Izvor
ttgroupkurir.rs
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!