Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Uticaj ambalažnog otpada na okoliš: izazovi, rješenja i održive prakse

Put prema održivosti: Inicijative za ukidanje bespotrebnog pakiranja

Ambalažni otpad je postao ozbiljan problem za okoliš, doprinoseći zagađenju okeana, tla i ekosistema. Razumijevanje njegovih posljedica i implementacija održivih rješenja ključno je za zaštitu naše planete i budućih generacija. Usred ove krize neophodno je pronaći izvore inovativnih inicijativa usmjerenih na uklanjanje nepotrebne ambalaže i poticanje bolje, ekološki osviještene budućnosti.

Nepotrebna ambalaža šteti ekosistemima na globalnom nivou. Životinje je pogrešno smatraju hranom, što dovodi do ozljeda ili smrti, dok ekosistemi pate od zagađenja i degradacije. Zbog toga je pod hitno neophodno smanjiti potrošnju i primijeniti održive prakse pakiranja kako bismo zaštitili našu planetu za generacije koje dolaze.

Uticaj ambalažnog otpada na okoliš: izazovi, rješenja i održive prakse

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da je u 2021. godini svaki Europljanin u prosjeku proizveo više od 188 kg ambalažnog otpada. Od 2010. do 2021. godine papir i karton bili su glavni ambalažni otpad u EU (34,0 miliona tona u 2021.), a slijede plastični (16,1 milion tona) i stakleni ambalažni otpad (15,6 miliona tona). Čak 1/3 krutog komunalnog otpada čini ambalažni otpad. Ako se u skorijoj budućnosti ne poduzmu nikakve mjere, količina ambalažnog otpada mogla bi se do 2030. povećati za još 19%.

Prijedlog nove EU Direktive o ambalažnom otpadu iz 2022. godine ima za cilj smanjiti uticaj ambalažnog otpada na okoliš. Navedena direktiva bi trebala da bude ključni korak prema održivoj i cirkularnoj privredi unutar Europske unije. U decembru 2023. godine, 27  država članica EU postiglo je dogovor o stajalištu Vijeća za pregovore s Evropskim parlamentom o tom prijedlogu. Vijeće i Evropski parlament moraju postići dogovor o konačnom obliku teksta zakonodavnog akta prije nego on postane propis EU. Ovaj prijedlog ima tri glavna cilja: smanjiti ambalažni otpad, potaknuti cirkularnu ekonomiju za ambalažu na ekonomičan način te uskladiti pravila o ambalaži širom EU. Usvajanjem ove direktive bi se podržao EU Zeleni plan i akcioni plan za cirkularnu ekonomiju te bi se zamijenila stara Direktivau o ambalaži i ambalažnom otpadu, pretvarajući je u direktno primjenjivu uredbu u svim državama članicama EU-a.

9-2Jedan od primjera inovativnih pristupa u upravljanju ambalažnim otpadom dolazi iz kozmetičke industrije. Posljednjih je godina proizvodnja pasti za zube svjedočila značajnom pomaku prema održivosti jer vodeći proizvođači najavljuju prelazak na recikliranu ambalažu. Primjena reciklirane ambalaže u kozmetičkoj industriji nije samo korak prema održivosti, već i odgovor na sve veću svijest potrošača o ekološkim pitanjima. Ova transformacija predstavlja ključni trenutak na putu industrije prema zaštiti okoliša, potaknut kombinacijom rastuće svijesti o onečišćenju plastikom i sve veće potražnje potrošača za ekološki prihvatljivim alternativama. Kartonske kutije koje se često koriste za pakiranje tuba paste za zub mogu služiti u estetske ili marketinške svrhe, ali u isto vrijeme doprinose stvaranju nepotrebnog otpada i negativnom uticaja na okoliš.

Mnogi potrošači ove ambalaže smatraju suvišnima jer prvenstveno služe kao ukrasni vanjski slojevi koji se bacaju odmah po kupovini. Kako bi riješili ovaj problem, neki proizvođači pasti za zube (GSK Consumer Healthcare (Sensodyne, Parodontax, Aquafresh), ColgateGreen People) preispituju svoje strategije pakiranja kako bi smanjili nepotrebnu upotrebu papira. To može uključivati usvajanje modernijeg dizajna pakiranja ili potpuno uklanjanje nepotrebnih vanjskih slojeva. Osim toga, isporuka paste za zube u ambalaži koja se lako reciklira ili je izrađena od recikliranih materijala dodatno povećava ekološku prihvatljivost proizvoda.

Pojava ambalaže za višekratnu upotrebu za kozmetiku poput šampona i gelova za tuširanje, obećavajuće je rješenje problema nepotrebnog ambalažnog otpada. Umjesto oslanjanja na plastične boce za jednokratnu upotrebu, potrošači se sada mogu odlučiti za izdržljive boce koje se mogu ponovno puniti na stanicama za ponovno punjenje, čime se eliminira potreba za dodatnim pakiranjem i smanjuje otpad. Ovaj pristup donosi koristi okolišu smanjenjem količine plastičnog otpada te također nudi potrošačima fleksibilnost, uštedu troškova i priliku da aktivno sudjeluju u naporima za održivost.

Prihvaćanjem spremnika za višekratnu upotrebu robne marke poduzimaju značajne korake prema budućnosti u kozmetičkoj industriji. Proizvodi za njegu kose kao što su Head & Shoulders, Pantene, Herbal Essences i Aussie sada dolaze u bocama od aluminijskih materijala koje je moguće ponovno koristiti te u vrećicama za ponovno punjenje. Ove aluminijske posude izrađene su od potpuno recikliranog materijala koji je izuzetno izdržljiv te se može koristiti i puniti tijekom dugog razdoblja, pružajući trajnu zamjenu za jednokratnu plastiku.

epotrebna plastična ambalaža za voće i povrće

Također, nepotrebna plastična ambalaža za voće i povrće raširen je problem koji doprinosi zagađenju okoliša. Unatoč prirodnoj zaštiti mnogih vrsta voća i povrća, oni su često pojedinačno zamotani ili pakirani u plastiku, što dovodi do nepotrebnog stvaranja otpada. Dok neki potrošači cijene praktičnost, u isto vrijeme raste potražnja za alternativama bez plastike. Trgovci na malo (kao npr. Unpacked LivingLushAldi) igraju značajnu ulogu u poticanju upotrebe nepotrebne ambalaže, ali u tijeku su i napori za promicanje održivih alternativa poput spremnika i materijala za kompostiranje.

Rješavanje ovog problema zahtijeva zajedničke napore kako bi se smanjila upotreba nepotrebne ambalaže i usvojile ekološki prihvatljivije prakse pakiranja, a EU Direktiva o ambalažnom otpadu za 2022. godinu ključni je element u strategiji Evropske unije za smanjenje ambalažnog otpada i poticanje cirkularne ekonomije.

Izvor
zelenatrazicija.ba
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button