Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Ekološka katastrofa na pomolu: Neretva nakon velikih poplava u BiH

Neretva zagađena otpadom i traganje za nestalima

Ekološka katastrofa nakon poplava u Hercegovini

Nema više zelenila ni smaragda, već samo tone otpada koje plutaju prema moru u braon kaljuži – tako danas izgleda Neretva nakon elementarne nepogode koja je sravnila čitava naselja u sjevernoj Hercegovini i odnijela ljudske živote.

Osim tragedija koje su pogodile brojne porodice, ostavljajući ih bez najmilijih i krova nad glavom, na pomolu je i ekološka katastrofa. Razmere ove katastrofe biće poznate tek za nekoliko meseci, kada se voda razbistri.

Rijeka Neretva nakon poplava u Hercegovini, puna plutajućeg otpada, kućnih aparata i građevinskog materijala. Pripadnici Gorske službe spasavanja pokušavaju se probiti kroz otpad tragajući za nestalima.
Rijeka Neretva nakon poplava u Hercegovini

Neretva puna smeća i HGSS-ovci na zadatku

Neretva nizvodno od Jablanice, kod Komadinova, puna je smeća. Pretpostavlja se da je sloj plutajućeg smeća debeo više od metra. Plastične flaše, kućni aparati poput frižidera i mašina za pranje veša, kao i gasne boce, plutaju rijekom, stvarajući zaglušujuću buku.

U toj gomili otpada pripadnici Gorske službe spasavanja iz Zenice pokušavaju da se probiju do brane u Grabovici. Umorni, ali odlučni, nastavljaju svoj put tražeći nestale, usput se suočavajući sa fizičkim preprekama koje im zadaje otpad.

Rijeka Neretva nakon poplava u Hercegovini, puna plutajućeg otpada, kućnih aparata i građevinskog materijala. Pripadnici Gorske službe spasavanja pokušavaju se probiti kroz otpad tragajući za nestalima.
Rijeka Neretva nakon poplava u Hercegovini

Plutajući otpad ide prema moru

Korito rijeke puno je građevinskog materijala, plastike i drugih predmeta koji plutaju prema Mostaru. Ukoliko ih brana na Grabovici ne zaustavi, otpad će nastaviti prema Jadranu, zagađujući obale Neretve i izazivajući ekološke probleme.

Ekološka udruženja su nemoćna pred ovim problemom jer je fizički nemoguće spriječiti dolazak otpada iz Hercegovine. Jedino što im preostaje jeste da sakupljaju otpad koji pluta. Uz to, plastika i drugi otpad negativno utiču na riblji fond, a zdravstveni problemi prijete ljudima zbog smeća koje ostaje na obalama.

Poteškoće u Jablanici i sjećanje na heroja

Voda u Jablanici trenutno nije za piće, a nesnosan smrad širi se pojedinim lokacijama. Automobili uništeni poplavama stoje na gomili čekajući da budu uklonjeni.

Tragično, tokom ovih poplava stradalo je 23 ljudi, među kojima je i mladi Ernad Begović, koji je izgubio život nesebično pokušavajući da spasi svoje komšije. Njegovo telo pronađeno je juče, a njegov herojizam ostaje urezan u sjećanje svih koji su ga poznavali.

Ekološka katastrofa na Neretvi je daleko od kraja, a radnici i spasioci nastavljaju borbu sa posledicama velike poplave koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button