Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Održan sastanak u Evropskom parlamentu: BiH ne smije biti rudarska kolonija!

Zaustavljanje geoloških istraživanja i otvaranja novih rudnika: Ključni korak ka zaštiti prirodnih vrijednosti BiH

Dok ne budemo imali očuvana prirodno vrijedna područja, osnovne standarde i regulative u oblasti životne sredine, neophodno je zaustaviti geološka istraživanja, kao i otvaranje novih rudnika u Bosni i Hercegovini, poruka je koju su Vladimir Topić ispred Centra za životnu sredinu (CZZS) i Zoran Poljašević ispred Ekološkog udruženja “Ozrenski studenac” Sočkovac istakli u Briselu na sastanku u Evropskom parlamentu pod nazivom “Balkan na raskršću: projekti rudarenja mineralnih sirovina u BiH i zemljama regiona”.

Sastanak, koji je imao za cilj da ukaže na zabrinjavajuće projekte rudarenja i geoloških istraživanja, kako u zemljama regije, tako i u našoj zemlji, sa posebnim osvrtom na ugroženost životne sredine i zdravlje ljudi, organizovan je u saradnji sa evropskom mrežom ekoloških organizacija Friends of the Earth Europe čija je članica i CZZS, Evropskim biroom za životnu sredinu i njemačkom fondacijom HBS- Heinrich Böll Stiftung. Pored predstavnika parlamenta, sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih evropskih organizacija i institucija, kao i predstavnici ekoloških udruženja iz Srbije.

Mnoge politike su kreirane i u Evropskoj uniji i velika odgovornost za ove projekte je na evropskim institucijama, te je iz tog razloga prisutnim parlamentarcima predstavljena problematika u BiH vezana za protivljenje lokalnih zajednica geološkim istraživanjima, nedostatak učešća javnosti u procesima životne sredine, te negativni uticaj otvaranja novih rudnika na životnu sredinu, a posebno na jedinstvena prirodna područja kao što su planine Majevica i Ozren, dolina rijeke Plive, Trstionica, Kupres, Čajniče itd.

U Bosni i Hercegovini, zemlji koja već sad ima mnogo problema sa postojećim rudnicima i zagađenjem koje oni izazivaju, kao i sa neadekvatnim inspekcijskim kontrolama, te nedovoljnom zakonskom regulativom, izuzetno je opasno forsirati projekte novih rudnika, posebno na području koje je bogato vodnim resursima,  poljoprivrednim zemljištem i šumom.

rudarenje BiH, zaštita životne sredine, geološka istraživanja, prirodna područja, ekološki aktivizam, Bosna i Hercegovina, rudnici, Majevica, Ozren, parkovi prirode

“Ne smijemo dozvoliti  realizaciju svih tih projekata i otvaranje novih rudnika, jer nam već i postojeći prave veliko zagađenje. Ne smijemo da propustimo šansu za kreiranje novih parkova prirode i nacionalnih parkova, jer zasigurno imamo mnogo više prirodne vrijednosti u BiH od tek 3% teritorije koja je zvanično pod zaštitom. Ne smijemo da dozvolimo da vodu i plodnu zemlju zamijenimo rudnicima i dovedemo u opasnost zdravlje stanovništva. Bosna i Hercegovina ne smije biti rudarska kolonija!”, rekao je Vladimir Topić.

Projekti rudarenja koji ugrožavaju zajednice i prirodu

Slučajevi koji su posebno istaknuti su projekat rudarenja litijuma na Majevici koji prijeti da raseli stanovništvo tog kraja i dovede do ugrožavanja životne sredine iskopavanjem rude litijuma i magnezijuma, te da onemogući kreiranje Parka prirode Majevica i stvaranje održivog razvoja na ovom prostoru. Takođe, istaknuti su slučajevi rudnika u Varešu i Olovu koji već sada uzrokuju probleme i stvorili su niz nepravilnosti u radu i uticaja na životnu sredinu: od zagađivanja rijeka Bukovica i Bioštica preko ugrožavanja vodosnabdijevanja pojedinih mjesta, do ilegalne sječe šume za koju niko nije odgovarao te do konverzije šumskog zemljišta u građevinsko.

Zoran Poljašević je posebno predstavio probleme vezane za geološka istraživanja na Ozrenu, nepravilnosti koje su se već desile, kao i potencijalnu ugroženost ovog područja u budućnosti ako se nastavi sa geološkim istraživanjima i rudarenjem.

„U Bosni i Hercegovini, zemlji sa visokom stopom korupcije, sa jako slabim standardima u oblasti životne sredine i nedovoljno uređenom regulativom u istoj, sa malim procentom zaštićenog područja, ovi projekti prijete da stvore dodatne pritiske u ovoj oblasti, dovedu do zagađenja i opasnosti po ljudsko zdravlje, a time i dodatnog raseljavanja stanovništva i uništavanja visoko vrijedne prirode. Mnogo je još istražnih lokacija predviđenih za rudarenje u svrhu dobijanja mineralnih sirovina koje će najviše poslužiti visoko razvijenim zemljama i njihovoj energetskoj tranziciji, a sve na uštrb malih i nedovoljno razvijenih država. To moramo spriječiti“, zaključio je Topić.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button