Hronika

Preko 50 Grka nepoželjno u Albaniji nakon sahrane Kacifasa

Albanija je za nepoželjne proglasila 52 grčka državljanina koji su prisustvovali sahrani Konstantinosa Kacifasa, koga je prošle nedjelje ubila albanska policija na jugu zemlje.

Pomoćnik albanskog ministra policije Saimir Lješaj oijcenio je kao “neprihvatljivu, uvredljivu i opasnu” aktivnost navedene grupe tokom sahrane.

On je rekao da je njihovo ponašanje bilo provokativno i opasno, navodeći da je ta grupa blokirala ključnu saobraćajnicu i proketila novinarima, prenosi Radio televizija Srbije, pozivajući se na grčke i albanske medije.

Sahrani, koja je juče održana u selu Bularat, prisustvovalo je nekoliko stotina Grka koji su mahali zastavama svoje zemlje noseći transparente s natpisom “Sjeverni Epir i Makedonija su Grčka” i “Konstantinos je heroj”.

Pored velikog broja Grka, na sahrani je bio i veliki broj policajaca, koji su obezbjeđivali dogadaj, danima opisivan kao ozbiljan test za odnose dvije države.

Sanduk s tijelom ubijenog je, takođe, bio prekriven grčkom zastavom.

Slučaj Konstantinosa Kacifasa dramatično je pogoršao ionako ne pretjerano dobre odnose Grčke i Albanije i pokrenulo pitanje odnosa Tirane prema manjinskim zajednicama.

Grčki desničari, od kojih najviše zaziru i Atina i Tirana, tvrde da je Kacifas “hladnokrvno ubijen”, iako je albanska policija u više navrata navela da je on ubijen pošto je pucao na policijsko vozilo i zatim pobjegao u obližnju šumu.

Verziju albanske policije pratio je snimak na kojem se vidi kako Kacifas puca iz “kalašnjikova”, kao i fotografija oružja.

Porodica stradalog Grka, pak, tvrdi da je Kacifas ubijen pošto je podigao ruke i odbacio oružje.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!