Politika

MUP RS: Poziv građanima da oprezno spaljuju otpad na imanjima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvalo je građane da prilikom uređenja svojih imanja otpad spaljuju na površinama koje mogu kontrolisati, kako ne bi došlo do nekontrolisanog širenja vatre.

Iz MUP-a pozivaju građane da ove poslove obavljaju tokom pogodnih vremenskih prilika i daleko od šumskih kompleksa i zasada, te na taj način izbjegnu neželjene posljedice koje mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

“S obzirom na to da je period čišćenja imanja i pripremanja obradivih površina za izvođenje poljoprivrednih radova, te da tokom spaljivanja korova, drvenog otpada i drugog gorivog materijala često dolazi i do požara, pozivaju se građani da poštuju zakonske odredbe, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i da ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora”, saopšteno je iz MUP-a.

U saopštenju se navodi da je u slučaju nekontrolisanog širenja vatre neophodno što prije pozvati najbližu policijsku stanicu na dežurni broj 122 i nadležnu vatrogasnu jedinicu na dežurni broj 123.

“Uzrokovanje požara može izazvati znatne posljedice po ljude i imovinu, te predstavlja izvršenje različitih krivičnih djela kakva su izazivanje požara, za šta je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do osam godina”, upozoravaju iz MUP-a.

U MUP-u navode da uzrokovanje požara predstavlja i krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do deset godina, te krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari, za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina.

Iz MUP-a dodaju da će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požare i time ugrozila živote i zdravlje ljudi i pričinila materijalnu štetu.

 

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!