Magazin

Šta je Jabuka razdora i kako je nastao taj izraz

Izraz jabuka razdora, koji potiče iz grčke mitologije, upotrebljava se u značenju: „uzrok, razlog ili povod svađe”, „predmet spora ili neslaganja” i sl.

Otkad je svijeta i vijeka, među ljudima i narodima bilo je ljubavi, ali i mržnje i razdora. U davna vremena, kad se verovalo da prirodom i ljudskim sudbinama (srećom ili nesrećom u životu) upravljaju razne božanske sile, postojali su, kod mnogih starih naroda, bogovi svijetla, munja i gromova, vjetrova, zore, ljepote, ljubavi, pa i – mržnje i razdora.

Loading...

U grčkoj mitologiji, boginja razdora (nesloge) bila je Erida, kći Noći i majka mnogih zala: Tegobe, Zaborava, Gladi, Bola, Svađe, Tuče, Bitke, Ubistva, Krvoprolića, Laži, Bezakonja, Zaslijepljenosti i Krivokletstva.

Ta zla boginja, sestra i vjerna pratilja boga rata Aresa, jednim svojim postupkom, o kojem će ovdje biti riječi, uzrokovala je posredno i veliki Trojanski rat. Taj rat vodili su Grci i Trojanci – i jedni i drugi uz pomoć sukobljenih bogova, koji su prvi sve i počeli.

Desilo se to na proslavi povodom braka između morske boginje Tetide i tesalskog kralja Peleja, roditelja najvećeg helenskog junaka Ahila. Proslavi na Pelionu prisustvovali su, kao što je i red, svi olimpski bogovi, među njima i Hera, sestra i zakonita supruga vrhovnog boga Zevsa, zatim Atena, boginja mudrosti, i Afrodita, boginja ljepote i čulne ljubavi.

Svadbenu buktinju zapalila je Hera, a zatim je nastalo veselje. Slavilo se uz božanska jela i pića i uz pjesmu Muza. I sve bi proteklo u najboljem redu da zla Erida, koja nije bila pozvana, nije smislila pakleni plan: bacila je među zvanice zlatnu jabuku sa natpisom „Najljepšoj”.

I upravo ta jabuka postaće predmet velikog spora. Koja je među prisutnim gošćama najljepša? Njih tri – Hera, Atena i Afrodita – svaka za sebe, smatrale su se najljepšom. Svaka je od njih bila uvjerena da je ljepša od ostalih i da joj zato pripada jabuka.

Nastao je spor i neko je morao presuditi. Pošto nijedan od bogova nije hteo da bude sudija, Zevs je naredio da se sukobljene boginje odvedu na planinu Idu, smrtniku Parisu – da on odluči koja je najljepša.

Paris je, inače, bio sin trojanskog kralja Prijama. Zbog proročanstva da će izazvati propast Troje, otac je naredio da ga odmah po rođenju ubiju, ali je on ipak ostao živ, odrastavši u planini sa zvijerima i pastirima.

Paris je sa strahom dočekao bogove koji su došli sa zahtjevom da donese odluku u njihovom velikom sporu. Da bi dobile jabuku, zainteresovane boginje su mu obećavale različite nagrade, ističući pri tom svoje vrline i mogućnosti.

Hera mu je nudila gospodstvo nad cijelom Azijom i ostalim svijetom, što će mu pribaviti uz Zevsovu pomoć, Atena velike ratne pobjede i trofeje, a Afrodita – ljubav najljepše smrtnice, Zevsove kćerke Helene, supruge spartanskog kralja Menelaja.

Paris se nije mnogo kolebao. Između veličine i slave, na jednoj, i ljubavi, na drugoj strani, opredijelio se za ljubav, tj. za lijepu Helenu. Stoga je proglasio Afroditu najljepšom i predao joj zlatnu jabuku, izazvavši time srdžbu ostalih dviju boginja – Here i Atene.

Afrodita je ispunila dato obećanje: Paris i Helena su se sreli i planula je velika ljubav. Potom je trojanski princ, uz Helenin pristanak, izvršio otmicu i odveo je sa sobom. Zbog toga je buknuo Trojanski rat, u koji će se uključiti svi sukobljeni bogovi.

Prauzrok tog velikog sukoba bila je, kako se moglo vidjeti, Eridina zlatna jabuka ili jabuka razdora. I od tada, pa do dana današnjeg, izraz jabuka razdora, kako je već rečeno, upotrebljava se u značenju: „uzrok, razlog ili povod svađe”, „predmet spora ili neslaganja” i sl.

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!