Politika

Dodik razgovarao sa Srbima u Mađarskoj, Budimskoj eparhiji 50.000 evra

BUDIMPEŠTA – U Budimpešti je nastavljena trodnevna posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Mađarskoj.

Nakon sastanka sa predstavnicima Srba u Budimpešti, delegacija je posjetila Sentandreju, i centar budimske eparhije.

Loading...

Jačanje veza – osnovna je poruka sastanka Milorada Dodika sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Dodik ih je upoznao sa političkom situacijom. Ukazao je da je Republika Srpska jedina u BiH samoodrživa i da jedina ima stabilnu vlast.

“Oni nas veoma cijene. To što Republika Srpska uspijeva da u svim ovim vremenima, a možda to oni najbolje razumiju, osporavanja, pritiske koji su ogromni ovdje, ona je uspjela očuva svoju teritoriju, svoj narod, institucije, ljubav prema Srpskoj i želju da ona bude još bolja i uspješnija”, rekao je Dodik.

Ono što su danas mogli da čuju Srbi u Mađarskoj, sutra će čuti mađarski premijer Viktor Orban. Cilj je upoznati ga sa političkom situacijom, najavio je Dodik.

“Biće mi zanimljivo da čujem na koji način on vidi razvoj situacija. Fokus će biti na bilateralnim pitanjima. Mi želimo da ohrabrio investitore iz Mađarske da ulažu u Srpsku. Srpska je mjesto koje šalje dobrodošlicu mađarskim investitorima. Radićemo na tome da vidimo kako zajedno možemo to da uradimo. Iskustvo koje Mađarska ima je zaista važno. Premijer Orban uporno ovdje pobjeđuje i ima podršku svoga naroda, bez obzira što neki iz Brisela pokušavaju da ospore, ili čak da suspenduju iz Saveza narodnih stranaka Evrope njegovu političku partiju”, naveo je Dodik.

U porti crkve Svetog Đorđa danas su dogovarane je mogućnosti otvaranja Predstavništva Republike Srpske u Budimpešti, od kojeg bi korist imali i građani Srpske, ali i Srbi u Mađarskoj. Njima posjeta Milorada Dodika mnogo znači, i očekuju i da će se neka njihova pitanja naći na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka, rekao je Ljubomir Aleksov predstavnik Srba u mađarskom Parlamentu.

“Ova posjeta je veoma značajna za nas i našu zajednicu. Kako je naš prota rekao ovo je istorijska posjeta, a nadam se da će otvoriti još niz mogućnosti i saradnje”, istakao je Aleksov.

Malobrojnu ali dobro organizovanu srpsku zajednicu u Mađarskoj okuplja SPC ali i škola Nikola Tesla koju pohađa preko 600 đaka, djece i zabavištu,osnovnoj školi i Gimnaziji. I Republika Srpska će stipendirati nekoliko svojih đaka u ovoj školi. To je jedina škola u Evropskoj uniji na srpskom jezik a njeni đaci bez problema mogu da upišu Sorbonu ili bilo koji drugi univerzitet u Evropi, izjavila je direktorica škole Jovanka Lastić.

“Jer djeca sa našom diplomom pod istim uslovima konkurišu na Sorbonu u Parizu, kao i bilo koji Francuz”, dodala je Lastićeva.

Rado će se ovdašnji Srbi odazvati pozivu da posjete Banjaluku i Republiku Srpsku rekao je Borislav Rus predsjednik Samouprave Srba u Budimpešti.

“Za nas je važno da u susjedstvu u regionu Srbi koji žive znaju i da čuju za nas i na osnovu toga mogu vidjeti naše probleme, čime se bavimo i kako opstajemo”, naveo je Rus.

Dodik je dao intervju i mađarskom radiju na srpskom jeziku. Prisustvovao je liturgiji u crkvi Svetog Đorđa koja datira iz 1733. u bogatoj istoriji ovog hrama, vjernici ističu i detalj na hramu – tablu sa nivoom vode u poplavama 1838.godine.

Sent Andreja kod Budimpešte od velike seobe Srba 1690.godine do danas je centar srpske duhovnosti, kulture i tradicije .

Tu je smješteno i sjedište Budimske eparhije u kojem je episkop Lukijan ugostio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Ovo je jubilarna godina, osam vijekova autokefalnosti i samim tim posjeta Dodika je tim značajna. Jer kako mi slavimo u Sent Andreji tako slavite i vi”, istakao je episkom Lukijan.

Dodik je iz Banjaluke donio dobre vijesti – donaciju Vlade Srpske od 50 hiljada evra Budimskoj eparhiji.

“Kao što je rekao i sam vladika, zahvaljujući Mađarkoj uspjelo se da se rekonstruiše i učiteljska škola koja je pretvorena u muzej i ovo će trajno svjedočiti o našem prisustvu i to je veoma važno. Republika Srpska zna za Sant Andreju. Ovdje dolaze naši đaci na eskurzijama”, rekao je Dodik.

Vladika je delegaciju iz Srpske proveo kroz Sent Andreju, SPC i crkveni muzej. Dodiku je uručio medalju, a gostima živopisno objašnjavao zanimljivosti.

Sent Andrejci su uvijek važili za vješte trgovce, a kažu da je ovaj grad sagradilo pravilo da od svakog prometa imaju pravo da zarade četiri odsto. Radili su i sagradili.

Tako i danas. Renoviran je crkveni muzej koji čuva kulturno i vjersko  blago.

Najstarija je ikona iz XVI vijeka. Imamo predmete i iz XV vijeka, dakle daleko i prije velike seobe. Najviše materijala imamo iz XVIII vijeka – Kosta Vuković.

U Sent Andreji ali i u Budimpešti Srbi su na svoju tradiciju ponosni, a pored Srbije i za Republiku Srpsku kažu da im je matica.

(RTRS)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!