Društvo

Dan policije Republike Srpske (FOTO)

Policija Republike Srpske proslavlja 27. rođendan. Dan policije obilježava se širom Srpske, a centralna svečanost se održava u Banjaluci, odnosno u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova u Zalužanima gdje prisustvuju najviši zvaničnici Srpske.

Centralna manifestacija počela je postrojavanjem ešalona Policije i svečanim dočekom predsjednice Srpske Željke Cvijanović.

Intonirane su himne Republike Srpske i Srbije, a zatim je minutom ćutanja odata počast stradalim pripadnicima MUP-a u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Obilježavanju, osim predsjednice Srpske, prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, direktor Policije Srpske Darko Ćulum, ministar odrbrane Srbije Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Foto: RTRS

Premijer Srpske istakao je da je Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda na ovom prostoru i da navjažniju ulogu u tome ima MUP, u koji je Srpska, u posljednjih deset godina, uložila 40 miliona KM.

– Posljednjih deset godina ulažemo značajne napore na unapređenju materijalnog statusa pripadnika Policije. Zadovoljstvo mi je što vidim ovaj centar, urađen u cilju da olakša obuku – rekao je Višković.

Foto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Srpske čestitao je Dan policije. Obraćanje je, na najznačajniji dan MUP-a, započeo pominjanjem žrtve 782 policajca koji su dali svoj život za izgradnju Srpske.

On je naveo da je cilj MUP-a Srpske podmlađena i obučena policija. Podsjetio je da su materijalni uslovi unaprijeđeni i da je nabavljeno oružje i oprema, kako se nikada ne bi dogodio “novi Zvornik”.

– 800 mladih policajaca ušlo u MUP. 325 mladih policajaca ovog mjeseca trebalo bi da dobije status pripravnika u organizacionim jedinicama MUP-a – istakao je Lukač.

On je rekao da su otvoreni novi objekti poput Policijske uprave u Doboju, renovirane zgrade PU Foča i Zvornik, te da je većina objekata vlasništvo MUP-a.

– Sve to je realizovano uz podršku /predsjednice/ Željke Cvijanović, /premijera/ Radovana Viškovića i /predsjedavajućeg Predsjedništva BiH/ Milorada Dodika. Zahvalan sam što su prepoznali viziju MUP-a Srpske – istakao je Lukač.

Lukač je podsjetio da je toku konkurs za upis 280 kadeta 21. generacije Policijske akademije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da Policija Republike Srpske može da odgovori na sve izazove.

– Ponosan sam što sam pripadao grupi ljudi koja je odbila reformu policije prije desetak godina – rekao je Dodik.

On je naglasio da je Policija Srpske dokazala da može da bude na visini zadatka i da niko ne smije da ponižava policajce.

– Želimo da ubuduće pokažemo svoju sposobnost da budemo dio međunarodnih policijskih snaga u borbi protiv terorizma, ali i u kontekstu migrantske krize – poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, kojem je danas uručena Zlatna značka MUP-a Srpske, rekao je da ke to jedno od najznačnijih priznanja koje je dobio.

– Drago mi je što sam u bratskoj Republici Srpskoj i što mogu da vidim da bliski prijateljski odnosi dva MUP-a mogu biti i jači – naglasio je Stefanović.

On je rekao da Republika Srpska ima savremenu, opremljenu i snažnu policiju koja može da zaštiti svakog građanina Srpske.

Obilježavanje Dana policije počelo je parastosom za 782 poginula pripadnika MUP-a i polaganjem vijenaca kod Centralnog spomenika ispred sjedišta ove institucije.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Srpske, čestitao je svim pripadnicima MUP-a Dan policije, a čestitke su uputili i brojni zvaničnici.

Povodom Dana policije, u Zalužanima je svečano otvorena priključna saobraćajnica na magistralni put kod kružnog toka pored Centra za obuku MUP-a Republike Srpske.

Foto: RTRS

Presijecanjem vrpce, ovu saobraćajnicu svečano su predali na upotrebu premijer Srpske, ministar unutrašnjih poslova Srpske i vršilac dužnosti direktora preduzeća Putevi Srpske Nenad Nešić.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!