Politika

Novi helikopter uskoro na nebu iznad Srpske

Helikopterski servis RS će zahvaljujući savremenom helikopteru “augusta 119”, koji u Srpsku stiže i prije roka dogovorene isporuke, biti spreman da se bori sa vatrenom stihijom i još brže priskače u pomoć ugroženim građanima, što je i bio cilj njegove nabavke.

– Novi helikopter za nas znači sve. Sutra bi trebalo da stigne avionom iz Amerike, a u toku naredne sedmice završićemo sklapanje i primopredaju – rekao je u petak direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić.

Loading...

Piloti, tehničari i mehaničari ovog servisa prošli su teorijsku obuku za upravljanje novom letjelicom u februaru u Italiji, dok će praktična obuka za četiri pilota, kako kaže Kusturić, biti organizovana u Banjaluci.

– Obuka će trajati petnaestak dana i očekujem da će helikopter već krajem juna biti operativan. Sve usluge koje smo radili do sada, prvenstveno mislim na vazdušno-medicinski transport i pomoć ugroženom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda, biće unaprijeđene. Osim toga, moći ćemo da radimo i ono što nismo ranije, a to je gašenje požara – istakao je Kusturić. Od osnivanja 2008. godine Helikopterski servis RS uspješno je izveo nekoliko stotina medicinskih evakuacija, a kako kaže Kusturić, u novom helikopteru biće mjesta za dva pilota, dok će uz pacijenta moći da idu dva doktora i tehničar.

Da je pomoć u gašenju požara vatrogascima i više nego dobrodošla potvrđuje komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.
– Predstojeću sezonu požara dočekaćemo mnogo spremniji zahvaljujući novom helikopteru. Osim direktnog gašenja požara na području hercegovačkog krša uz pomoć protivpožarnog vedra, pomoći će nam i prilikom izviđanja nepristupačnog terena i spasavanja mještana – rekao je Ćuk.

Na međunarodni tender za nabavku novog helikoptera u avgustu prošle godine stigla je jedino ponuda italijanske firme “Leonardo”, sa kojom je i potpisan ugovor.
Nadležne institucije Srpske dale su saglasnost za nabavku helikoptera i zaduženje u iznosu od 9,4 miliona maraka.

Nova oprema

Boban Kusturić je rekao da će uz novi helikopter stići i oprema koju do sada nisu imali.

– Dobijamo opremu za gašenje požara i medicinske evakuacije, kuku za prenošenje tereta i dizalicu – rekao je Kusturić.

(glassrpske)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!