Svijet

“Krivi smo, ali ne damo pare”: Njemačka ponovo odbila da plati ratnu odštetu Grčkoj

Njemačka je danas odbacila novi zahtjev Grčke za nekoliko stotina milijardi evra odštete za Prvi i Drugi svjetski rat i insistira na tome da je ovo pitanje pravno rješeno prije više decenija.

Portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova Rajner Brul smatra da je, iako NJemačka priznaje svoju moralnu odgovornost i traži “dijalog sa Grčkom”, pitanje odštete zatvoreno. 

Loading...

“Nakon više od 70 godina nakon rata i duže od 25 godina od ponovnog ujedinjenja NJemačke, pitanje odštete je pravno i politički riješeno”, naglasio je Brul. 

Grčki parlament je prošle godine utvrdio da NJemačka duguje Grčkoj najmanje 270 milijardi evra za Prvi svjetski rat i pljačke, zločine i prisilne pozajmice nacističkom režimu u Drugom svjetskom ratu. 

Osim toga, prema procjenama grčke državne računovodstvene službe, privatne tužbe za žrtve rata i osobe sa invaliditetom mogle bi dostići 107 milijardi evra. 

NJemačka se u više navrata izvinila Grčkoj za zločine, ali insistira, kada je riječ o isplatama, da je ovo pitanje okončano 1960. godine dogovorom sa nekoliko evropskih država.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!