Politika

Utvrđen Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 2017. godinu

Vlada Republike Srpske utvrdila je konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 2017. godinu, prema kojem su ukupni konsolidovani prihodi 2.776.000.000 KM, a ukupni rashodi 2.618.000.000 KM, te je budžetski suficit 150.205.000 KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da je budžetski suficit potrebno korigovati za iznos od oko 16 miliona KM, jer su to sredstva za borački dodatak i odlikovane borce, koji nisu bili planirani, a isplaćeni su iz budžeta u ovoj godini.

Loading...

“Konsolidovani izvještaj je obuhvaćen kroz pet fondova, od čega je prvi fond budžet Republike Srpske i iskazujemo zadovoljstvo što smo na četiri od pet fondova iskazali suficit. Nije nam teško pao deficit koji smo ostvarili na fondu ’05’, koji iznosi 94.112.000 KM, jer ovo je novac koji je uložen u kapitalne projekte u Republici Srpskoj”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, na fondu “05” nalaze se sredstva posebnih projekata i to su uglavnom donatorska sredstva i krediti međunarodnih finansijskih institucija za realizaciju mnogih projekata.

“Svaki utrošak tih sredsatva se vodi kao deficit, jer taj novac u određenom vremenskom periodu treba da vratimo. Na fondu ’05’ imamo 7,9 miliona KM prihoda, te 102 miliona KM rashoda, i u tome je deficit od 94 miliona KM”, objasnio je Tegeltija.

On je naglasio da je iz ovih sredstava finansirano mnoštvo projekata, te podsjetio da je 58,4 miliona KM uloženo u projekte u zdravstvu, a 19,3 miliona KM se odnosilo na Fond solidarnosti za obnovu Srpske.

“Za projekte energetske efikasnosti uloženo je 7,5 miliona KM, za projekat hitne pomoći zaštite od poplava 7,1 miliona KM, a za projekat ‘Vodovod i kanalizacija’ 3,5 miliona KM”, naveo je Tegeltija.

On je najavio da će konsolidovani izvještaj sutra biti upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Tegeltija je dodao da je u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, ove godine po prvi put potrebno usvojiti i plan izmirenja obaveza iz prethodnog perioda, koje iznose 35.640.000 KM.

“Od ovog iznosa je 28.560.000 KM planirano u budžetu i rebalansu budžeta za ovu godinu. Јedino što nismo planirali da izmirimo iz tog perioda jesu sporazumi sa Vladom Srbijom vezano za protokol koji ima Fond PIO i predviđeno je da će se ta sredstva izmiriti u naredne tri godine, u godišnjem iznosu od 2.359.000 KM”, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je Vlada danas utvrdila i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o određivanju prioritetnih projekata iz programa javnih investicija Republike Srpske finansiranih iz budžeta, te Prijedlog odluke za finansiranje projekata iz sredstva kliringa za 2018. godinu.

Tegeltija je rekao da je Vlada odobrila 57 odluka vrijednih 25 miliona KM iz projekta javnih investicija.

Odobrena su sredstva lokalnim zajednicama – Novi Grad, Oštra Luka, Kozarska Dubica, Petrovac, Krupa na Uni, Gradiška, Srbac, Prnjavor, Banjaluka, Vukosavlje, Derventa, Brod, Stanari, Donji Žabar, Zvornik, Šekovići, Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica, Pale, Rogatica, Sokolac, Višegrad, Kalinovik, Novo Goražde, Foča, Bileća, Nevesinje, Trebinje, Brčko distrikt, Ljubinje, Berkovići, Šamac i Kotor Varoš.

Kada je riječ o finansiranju projekata iz kliringa, Vlada je donijela 16 odluka u vrijednosti 5,9 miliona KM, a osim projekta vezanom za Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno smještaj Policijske uprave Gradiška, svi projekti su vezani za lokalne zajenice.

“Do sada je lokalnim zajednicama na području Republike Srpske odobreno 71.900.000 KM iz projekta javnih investicija, projekata kliringa i dva projekta koje je dostavila Vlada Srbije”, dodao je Tegeltija.

Vlada je danas usvojila i informaciju o realizaciji projektnih aktivnosti programa za oporavak od poplava kroz stambeno zbrinjavanje na području Srpske.

“Projekat stambenog zbrinjavanja smo započeli na kraju 2016. godine sa UNDP-om, koji realaizuje projekat na nivou BiH, a vrijednost projekta na nivou Srpske je 7,7 miliona evra, od čega je 6,8 miliona evra donatorskih sredstava”, napomenuo je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, Vlada treba da obezbijedi 1,3 miliona KM, a lokalne zajednice će obezbijediti lokacije i određene priključke i njihovo učešće u vrijednosti projekata je oko tri odsto.

Na teritoriji Srpske biće izgrađeno 185 novih objekata u 21 lokalnoj zajednici koje su stradale u poplavama, a tu su, između ostalih, Banjaluka, Kostajnica, Laktaši, Novi Grad, Donji Žabar, Modriča, Prnjavor, Bijeljina, Teslić, Petrovo.

Pored izgradnje 185 stambenih jedinica, u 22 lokalne zajednice biće obnovljeno 405 objekata za stanovanje.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!