Politika

Fond zdravstvenog osiguranja: Oboljeli od rijetkih bolesti oslobođeni plaćanja participacije

Svima koji su oboljeli od rijetkih bolesti u Republici Srpskoj trajno je omogućeno pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje bez plaćanja participacije, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske.

Ovom novinom, koju je danas usvojio Upravni odbor Fonda, Republika Srpska je postala lider u regionu kada je riječ o pravima oboljelih od rijetkih bolesti, ističu iz Fonda.

Loading...

“Pravo na trajno oslobađanje od plaćanja participacije oboljeli će ostvarivati na osnovu legitimacije koju izdaje Centar za rijetke bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, te je potrebno da se oboljeli koji još nemaju legitimaciju jave u ovaj centar”, navodi se u saopštenju.

Novi pravilnik

Iz Fonda napominju da su i do sada oboljeli od rijetkih bolesti bili oslobođeni plaćanja participacije, ali ne za sva oboljenja, te da je to predstavljalo veliki problem za oboljele koji su stariji od 15 godina, jer su morali plaćati participaciju ako imaju dijagnozu koja nije bila obuhvaćena Pravilnikom Fonda.

“Izmjenom Pravilnika koji uređuje ovu oblast, a na inicijativu Saveza za rijetke bolesti, svim osiguranicima kojima je utvrđeno neko rijetko oboljenje Fond će u potpunosti snositi troškove zdravstvene zaštite, bez obzira na godine života i dijagnozu”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda navode da su u Centru za rijetke bolesti trenutno registrovana 432 pacijenta sa 170 različitih rijetkih oboljenja.

“Primjeri uvođenje dodatnih prava za oboljele od rijetkih bolesti, kao i inovativnih terapija za liječenje karcinoma, su samo još jedan dokaz da je FZO Srpske stabilizovao poslovanje i nastavio sa ostvarivanjem svog osnovnog cilja, a to je unapređenje zdravstvene zaštite osiguranika”, ističe se u saopštenju.

Iz Fonda napominju da će opreznim planiranjem i analizom potreba svih kategorija osiguranika i u narednom periodu po prioritetima raditi na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite.

“Imajući u vidu da to prvenstveno zavisi od prihoda Fonda, ponovo ističemo potrebu jačanja svijesti cjelokupnog društva o važnosti uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, jer bez redovne uplate doprinosa nije moguće dalje unapređenje zdravstvenog sistema”, navodi se u saopštenju.

(NN)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!