Politika

Lica sa najtežim invaliditetom mjesečno će dobijati 100 KM

Vlada Srpske odobrila je dva miliona KM za isplatu ličnih invalidnina, a oko 3.200 lica sa najtežim invaliditetom mjesečno će dobijati 100 maraka.

Pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Branka Sladojević kaže da je Ministarstvo finansija odobrilo dva miliona KM za invalidnine, te da se odluka odnosi na period do kraja godine.

Loading...

“Odluku donosi Vlada RS jednom godišnje ili do donošenja izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti RS. Do početka 2019. trebalo da imamo ili novi zakon ili novu odluku. Još nema jedinstvenog registra lica sa invaliditetom, ali okvirno se radi o 3.200 korisnika “, naglasila je Sladojevićeva.

Ona je dodala da oni koji ispunjavaju uslove, već mogu da podnesu zahtjev, a zahtjev će biti riješen u roku od 30 dana.

“Ko ima spremnu dokumentaciju i rješenje Fonda PIO o tjelesnom oštećenju, može odmah da podnese zahtjev, a pravo mu teče od jula. Očekujem da bi prve isplate mogle biti oko 20. avgusta”, pojasnila je Sladojevićeva.

Sekretar Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS Gospava Rađen-Rodić je uvjerena da će se do kraja godine ovo pravo naći u Zakonu o socijalnoj zaštiti.

“Pratićemo njegovu primjenu i vidjeti da li možemo ići u pravcu povećanja pojedinačnog iznosa ili obuhvata broja korisnika. Pojedinačni iznos jeste mali, ali i to je za početak dovoljno”, kaže Rađen Rodić.

Predsjednik Saveza slijepih RS Branko Suzić je rekao da, prema gruboj procjeni, pravo na ličnu invalidninu može da ostvari oko 300 slijepih osoba.

“To će procjenjivati komisija pri Fondu PIO. Odluka je stupila na snagu i od brzine rada komisija i centara za socijalni rad zavisi kad će biti izdata rješenja”, kaže Suzić.

Miroslav Stanović, čiji je sin lice u stanju mentalne retardacije, rekao je da je ovo pravo nasušna potreba za lica sa invaliditetom.

U zemljama okruženja pravo na lične invalidnine odavno postoji – kaže Stanović, koji je predsjednik Upravnog odbora Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama grada Banjaluka.

Uslovi

Odlukom o odobrenju plasmana sredstava za unapređenje položaja lica sa invaliditetom naknadom za ličnu invalidninu, koja je objavljena u “Službenom glasniku RS”, predviđeni su uslovi za ostvarivanje ovog prava. Kako se navodi, ličnu invalidninu mogu dobiti lica sa tjelesnim oštećenjem od 80 do 100 odsto, sa prebivalištem u RS, koji zavise od pomoći i njege drugog lica. Jedan od uslova je i da je oštećenje ili oboljenje nastalo u razvojnom periodu.

(glassrpske)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!