Hronika

Šokantan izvještaj: Djevojčica sa poteškoćama u razvoju zatrudnila nakon očevog zlostavljanja

Izvještaj Ombudsmena za djecu RS-a za 2017. godinu obiluje brojnim podacima o zanemarivanju ili nasilju nad djecom, a posebno je šokantan podatak o silovanju djevojčice, koje je počinio njen otac, nakon čega je ostala trudna.

Ovaj monstruozni slučaj, u izvještaju Ombudsmena RS-a, izdvojen je kao “naročito težak”, a po kojem su postupali u prošloj godini.

Loading...

– Pred Ombudsmenom za djecu je zabilježen naročito težak slučaj seksualnog zlostavljanja djevojčice sa poteškoćama u razvoju od strane oca, koje je rezultiralo njenom trudnoćom. Radilo se o porodici koja se nalazila u veoma teškim materijalnim prilikama – stoji u izvještaju za 2017. godinu, a koji će biti razmatran na predstojećoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Prema statističkim podacima, Ombudsmen RS-a je u ovom periodu postupao u ukupno 144 predmeta, koji se odnose na nasilje nad djecom u RS-u, od čega se 42 predmeta odnose na vršnjačko nasilje, 16 na nasilje u porodici, gdje se kao žrtve pojavljuju i djeca, te 11 predmeta koji se odnose na seksualno nasilje.

Također, iz statistike se može zaključiti da su se u 2017. godini u RS-u najčešće dešavale povrede ličnih prava djece, da su žrtve u najvećem broju slučajeva bila djeca mlađa od deset godina, kao i da su dječaci više izloženi situacijama koje dovode do povrede njihovih prava

– Ombudsman za djecu je u 2017. godini postupao u ukupno 722 predmeta. Od ukupnog broja primljenih prijava, najveći broj odnosi se na povredu ličnih prava – 183 prijave. I u ovom periodu povećan je broj prijava kojima se ukazuje na povredu prava djeteta na zaštitu od nasilja – navodi se u u spomenutom izvještaju.

(faktor.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!