Politika

Narodna skupština: 130,50 KM za maloljetnike silovane u zarobljeništvu

Prijedlogom zakona o zaštiti žrtava ratne torture predviđeno je da se za finansiranje mjesečnih primanja za lica koja su pretrpjela seksualno nasilje u ratu kao najteži oblik torture na godišnjem nivou obezbijedi 1.096.200 KM, rečeno je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović rekao je da ovaj zakon isključuje diskriminaciju po osnovu nacionalne, rasne i vjerske pripadnosti, kao i sve druge oblike diskriminacije i obezbjeđuje poštovanje principa ravnopravnosti polova, pravičnosti, socijalne osjetljivosti i solidarnosti, te ravnotežu između privatnog interesa i društvenih mogućnosti.

Loading...

Prema njegovim riječima, predloženim zakonom uređuju se prava po osnovu utvrđenog statusa i način njihovog ostvarivanja, način obezbjeđivanja sredstava za ostvarivanje tih prava, te druga pitanja od značaja za priznavanje statusa i prava po ovom zakonu.

Savanović je podsjetio da je Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture usvojen 22. februara u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon čega je sprovedena javna rasprava i uvažene određene sugestije.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, evidentirani broj preživjelih žrtava seksualnog nasilja je oko 600, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Najteža grupa žrtava seksualnog nasilja predviđa mjesečna primanja u iznosu civilne invalidnine druge grupe od 304,50 KM.

Polovina od ukupnog broja žrtava pretrpjela je seksualno nasilje za vrijeme zarobljeništva i ostvarila bi pravo na mjesečno primanje u visini od 174 KM.

Druga polovina od ukupnog broja žrtava pretrpjela je seksualno nasilje pod drugim okolnostima izvan logora i ostvarila bi pravo na mjesečno primanje u visini od 130,50 KM.

Korisnici mjesečnih primanja po ovom zakonu su i lica koja su kao maloljetna bila u zarobljeništvu u logoru pod uslovom da im je utvrđen stepen tjelesnog oštećenja od 20 do 60 odsto, a mjesečna primanja za ova lica planirana su u iznosu od 130,50 KM, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

(srna)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!