Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Željka Cvijanović: Avgustovska plata u Srpskoj veća za 30 do 50 KM

U Republici Srpskoj će avgustovska plata biti veća od 30 do 50 KM.

Rekla je ovo Željka Cvijanović, premijerka RS, nakon sastanka sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca Srpske, te Privredne komore Srpske.

Ona je pojasnila da će svi radnici u javnom sektoru koji imaju minimalac od 400 KM dobiti povećanje plate od 50 KM, dio na osnovu povećanja neoporezivog dijela dohotka, dio dodatno kroz sredstva Vlade RS, dok će u privatnom sektoru radnici sa minimalcem dobiti povećanje od 30 KM kroz povećanje neoporezivog dijela dohotka.

“U okviru javnog sektora odlučili smo da će najmanja plata od 400 maraka postati plata od 450 maraka. Plata od 500 maraka postaće plata od 540 maraka. Taj dio se odnosi na javni sektor. Mi smo pozvali poslodavce da koliko je moguće oni te najmanje plate povećaju ali naš cilj je da minimalna plata u RS dođe na 500 maraka i nastavićemo raditi na tome i neće nas u tome spriječiti ni to što nema skupštine jedno vrijeme i to što dolaze izbori”, rekla je Cvijanovićka.

“Poslodavci se žale na manjak radne snage i uskoro će se krenuti na aktivnosti povećanja minimalne plate na 500 KM”, rekla je Cvijanovićka.

Cvijanovićka je istakla da u prosvjeti postoji oko 3.000 radika sa platom od 400 KM, te da će njima biti povećana plata na 450 KM, a ostalim radnicima i u javnom i u privatnom sektoru u prosjeku 360 maraka godišnje.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, pozvala je poslodavce u privatnom sektoru da poštuju ove mjere, a Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, da će poslodavci ispoštovati ove mjere.

Škrebić je rekao da su se poslodavci obavezali da će kompletan iznos za koji su oslobođeni poreza usmjeriti na plate radnicima.

“Sutra na sjednici Socijalno ekonomskog savjeta ćemo razgovarati kako biti siguran da će poslodavci u realnom sektoru ispoštovati zakonska rješenja koja idu na posebnu sjednicu Narodne skupštine RS. Javni sektor će to ispoštovati kroz izmjene Zakona o platama a kad se radi o realnom sektoru, ne može ostati na tome da ćemo im vjerovati da će isto uraditi. Jedini način i prema Zakonu o radu je da granski sindikati zajedno sa svojim poslodavcima potpišu kolektivne ugovore i da se onda provjeri da nema zloupotreba, odnosno da poslodavci ovo rasterećenje ne prigrabe za sebe”, rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata i dodala da oni očekuju do kraja godine još jedno povećanje plata.

Škrebić je rekao da sindikat ne treba da ima ikakvog straha da poslodavci neće dio za koji budu bili oslobođeni poreza prebaciti radnicima kao povećanje plata, te je dodao da je to i zakonska obaveza.

“Tih 360 maraka koje će radnici dobiti godišnje nije bezazleno. Unija se obavezuje da će u onom dijelu u kojem dođe do rasterećenja poreza povećati plate svojim radnicima”, rekao je on.

Cilj:

  • Povećanje plate svim zaposlenim u Republici Srpskoj – privatnom sektoru i javnom sektoru

Kako to ostvariti:

  • Promjenom načina ugovaranja plata između poslodavca i zaposlenog
  • Povećanje neoporezivog dijela dohotka

Rezultat:

  • Povećanje plata svim zaposlenim
  • Iznos bruto plate ostaje na istom nivou
  • Poslodavac ima isti trošak
  • Radnik prima veću platu

Ko snosi trošak povećanja plata:

  • Troškove povećanja plata svih zaposlenih u RS snosi Vlada Republike Srpske i lokalne zajednice
  • Odriču se dijela poreza na dohodak u korist radnika
  • Ukupan iznos kojeg se Vlada RS i lokalne zajednice odriču iznosi 80 miliona KM na godišnjem nivou (Vlada RS 60 miliona KM i lokalne zajednice 20 miliona KM)

Kako nadomjestiti gubitak prihoda:

  • Povećanim prihodima od poreza na potrošnju u budućem periodu
  • Povećanim brojem zaposlenih u realnom sektoru, a koji su rezultat privrednog rasta i aktivnih mjera koje provodi Vlada Republike Srpske

 

(NN)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button