Privreda

ODOBRILE MAME: Pašteta za policajce iz RS mora da sadrži 10% JETRE, 34% MASTI, 0,3% ŠEĆERA… Pita li ovdje iko za zdravlje?

MUP Republike Srpske nabavio je za svoje policajce paštete u vrijednosti 180.000 KM navodeći tačne specifikacije koje ovaj proizvod mora da sadrži, od udjela masti i jetre, do šećera i soje.
Na ovaj način je MUP direktno favorizovao jednog ponuđača, opisujući sastav paštete koju isključivo proizvodi jedna firma.

Tako su Ugovorom o nabavci prehrambenih proizvoda za potrebe organizacionih jedinica MUP-a Republike Srpske, na potpuno diskriminirajući način prekršene pojedine odredbe Zakona o javnim nabavkama.

Loading...
Igor Vukajlović

To tvrdi i Igor Vukajlović iz Udruženja Tender iz Banjaluke. Prema njegovim riječima ovdje se radi o očiglednom usmjeravanju nabavke ka jednom proizvođaču.

“Ovdje se vidi da se aludira na jednu paštetu, odnosno proizvod jedne firme, a u zakonu o javnim nabavkama se kaže da je zabranjeno upućivati na određenog ponuđača. Zanimljivo je da je navedeno da pašteta mora da ima 0,3 odsto šećera i sličnim sastojcima koji teško da upućuju na kvalitet koji bi odgovarao potrebama policije”, rekao je Vukajlović.

Ipak, da možda u MUP-u znaju nešto što mi ne znamo i da postoji opravdan nutritivni razlog zbog kojeg su se odlučili da zatraže paštetu ovakvog sastava za policajce iz RS odlučili smo da provjerimo sa stručnjakom iz ove oblasti.

Riječ nutricioniste

Elvir Mujagić

Tako smo pitali poznatog bh. body transformation coach-a i fitnes Instruktora Elvira Mujagića šta je to što ove sastojke i ovu paštetu izdvaja od ostalih i zbog čega je toliko važno da pripadnici policije u buduće se hrane sa ovakvim proizvodom.

On smatra da za ono što unosimo u svoj organizam sami snosimo posljedice, ali kad je u pitanju javni sektor u kojem zaposleni dobijaju obrok na poslu, neko treba da misli o svemu navedenom, za dobrobit svojih zaposlenih.

“Prema nutricionističkim preporukama, osoba teška oko 90 kg koja danas unosi recimo 2000 kcal bi trebala da te kalorije rasporedi na barem tri obroka, koji sadržavaju bjelančevine (čitaj P proteine), UH ugljene hidrate i M masti. Odnosi ovih makronutritijenata variraju u zavisnosti od fizičke aktivnosti osobe (za one koji ne znaju, 1 g bjelančevina ima 4 kcal, ugljenih hidrata takođe, dok 1g masti nosi 9 kcal). Elem, ako želite uravnoteženu ishranu, za osobu od 90 kg trebate unijeti minimalno 90 g P proteina, odnosno 1g po kilogramu tjelesne mase. Dobra formula kojom računate dnevni unos kalorija je da ih rasporedite na 30% proteina (600 kcal), 40% ugljikohidrata (800 kcal) i 30% (600kcal) masti. Upamtimo ove cifre.

Specifikacija

Idemo vidjeti šta se to traži za našu paštetu. Znamo da sve paštete sadrže “lijepe dodatke” poput emulgatora, konzervansa, vještačkih boja, zgušnjivača (ksanten-guma) i ostalih stvari čudnog imena i u najmanju ruku nejasanog sastava koji ne donose baš nikakvu dobrobit za naš organizam. Kad čak zaboravim činjenicu da pašteta uopšte ne spada u balansiranu ishranu, ne mogu da preskočim šta se tačno traži za ovu dotičnu.

Po navedenoj specifikaciji, pašteta od 150 g treba da sadrži namanje 22.5% svinjskog mesa, minimalno 10% jetre, 34% masnog i vezivnog tkiva (nije navedeno koje tačno životinje), 27% supe (..supe?) , crnog luka 2.5%, bjelančevinastih proizvoda od soje (šta god to značilo) 0.5 %, začina i ekstrakta začina 0.40% i (za kraj) minimalno šećera 0.30 %…minimalno?

Otišli smo malo na police tržnih centara i tamo našli tri različite paštete. Na 100 g svaka od njih sadrži u prosjeku 31 g masti, što bi na naših traženih 150 g bilo oko 45 g masti odnosno pomnoženo sa 9 kcal dobijamo 405 kcal samo za masnoće (treba nam 600 za cijeli dan). I to kakve masnoće, Bože sačuvaj, a još nismo ni doručkovali…

Dalje, svinjetina sadrži oko 22 g proteina na 100 g mesa, a naša pašteta ima 22.5% na 150 g odnosno 33 g. Opet matematika i dolazimo do jedva 9 g proteina u jednom obroku (dnevno nam treba 90 g, sjećate se?) što je apsolutno premalo čak i kad dodamo onih 10% iz jetre. O “0.5% bjelančevinastih proizvoda od soje” radije ne bih sada, nema smisla.

Previdjećemo i ovu “supu” od 27%, crni luk i Bože pomozi, začini i ostalo, ali jednostavno nas je kupio obavezni šećer. Znamo da su ugljeni hidrati potrebni za pravilno funkcionisanje organizma, ali zaboga, oni su ionako šećer. Pa zar je stvarno potrebno da pašteta sadrži i šećer u navedenom omjeru, minimalno 0.30 %?

Da stvar bude gora, 100 g sve tri paštete koje smo našli ima u prosjeku 340 kcal, odnosno naša od 150 g bi imala preko 1000 kcal!!! To je pola dnevnih kalorijskih potreba za jednog odraslog čovjeka, a slažete se valjda da paštetu ne možete jesti samu. Znajući navike ljudi, biće tu i koja kifla, jogurt ili već šta. Salate neće biti, to je sigurno. I da, pašteta od 50 g košta oko 0.50 KM, pa će neka od 150 g koštati 1.5 KM, recimo.

Poređenja radi, kilogram bijelog pilećeg mesa košta u prosjeku 7 KM, pa će 200 g sirovog bijelog mesa koštati 1,4 KM. Kad ga ispečete dobićete oko 130 g mesa koje u sebi ima najmanje 20 g proteina, što je za dlaku trećina dnevnih potreba za ovim makronutritijentom. Dalje ne bismo.

Procijenjena vrijednost javne nabavke koja treba da pribavi paštetu po gore navedenim specifikacijama je 180 000 KM. Postavlja se pitanje, da li je potrebno utrošiti toliki novac na nešto što ne donosi neku prehrambenu ili zdravstvenu korist. I da li će jednom neko barem razmisliti o zdravlju svojih zaposlenih prije nego im servira takvo nešto da pojedu, i još to nazove plaćenim obrokom na poslu…”

(6yka.com)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!