Privreda

Ko je sve oslobođen uvoznih dažbina u BiH?

Krajem aprila ove godine stupila je na snagu oduka o povećanju vrijednosnog praga oslobađanja od dadžbina za pošiljke iz inostranstva na 300 KM.

Od plaćanja uvoznih dadžbina oslobođena je roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini. Roba zanemarive vrijednosti je ona čija je cijena najviše 300 KM, a prije toga je bila 50 KM. S druge strane, oslobodili su se od plaćanja uvoznih dadžbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inozemstva bez bilo kakvog plaćanja.

Loading...

Ali ovdje nije kraj listi onih koji su oslobođeni plaćanja uvoznih dadžbina već pogodnosti mogu koristiti firme za uvoz opreme, izvođači projekata obnove i rekonstrukcije te roba koja se uvozi, a finansirana je iz IPA i IPA II fondova. 

Kako iskoristiti

Firme koje uvoze opremu za proizvodnju, a koja predstavlja ulog strane osobe, osim putničkih vozila, automata za zabavi i za igre na sreću, oslobođene su plaćanja uvoznih dadžbina.

Radi korištenja gore navedene carinske povlastice, uz pismeni zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina, korisnik povlastice podnosi carinskom tijelu, nadležnom prema mjestu sjedišta korisnika povlastice, sljedeće dokumente: ugovor ili drugi odgovarajući akt o ulaganju stranog ulagača u pravnu osobu na temelju kojeg se uvozi oprema za koju se traži oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina, dokaz o registraciji stranog uloga kod nadležnog tijela države, specifikaciju opreme po tarifnim oznakama i naimenovanjima iz Carinske tarife BiH, uz označavanje količine te pojedinačne i ukupne vrijednosti, koju je ovjerio korisnik povlastice, izjavu investitora da oprema nije starija od 10 godina te potvrdu da uvozna oprema zadovoljava standarde u pogledu zaštite čovjekove sredine i ostale standarde iz oblasti zaštite na radu, koju je izdala institucija ili drugo tijelo nadležno za područje te djelatnosti te potvrdu Vanjskotrgovinske komore BiH da se oprema ne proizvodi u BiH.

Uprkos postojanju ove pogodnosti, ona je tek nedavno zaživjela i mnogi proizvođači i dalje nisu u mogućnosit iskoristiti ovu povlasticu.

Uvoznih dadžbina je oslobođena i roba koja se uvozi za projekte obnove i rekonstrukcije usvojene od strane Vijeća ministara BiH. Zahtjev ove vrste predaje se Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uz koji se dostavlja dokaz da je projekat obnove i rekonstrukcije usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, izjavu korisnika oslobađanja da je roba za koju se podnosi zahtjev za ovjeravanje specifikacije predmet projekta obnove i rekonstrukcije koji je usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine te specifikaciju sve robe za predmetni projekat obnove i rekonstrukcije.

Uvoznih dadžbina je oslobođena i roba koja se finansira iz IPA i IPA II fondova. Uz podnošenje zahtjeva za ovjeravanje specifikacije potrebno je priložiti i izjavu krajnjeg korisnika da će robu stavljenu u slobodan promet po ovom osnovu koristiti u svrhu i na način predviđen tim ugovorom, odnosno projektom, kopiju ugovora između ugovarača i Delegacije EU-a u BiH te specifikaciju robe koja se uvozi. 

Carinske stope sa Evropskom unijom

Što se tiče carinskih stopa na uvoz robe porijeklom iz EU-a, one će se postupno smanjivati, zavisno o vrsti proizvoda, do 90 posto, 75 posto ili 50 posto od prethodne stope, dok će carinske stope za neke proizvode biti u potpunosti eliminirane.

Smanjenje uvozne carinske stope vrijedi samo za robu porijeklom iz EU-a, a ne za svu robu koja se uvozi iz EU-a. I dalje je predviđena carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje se carinske stope uglavnom plaćaju kao i ranije.

U budućnosti se ipak očekuje usporavanje rasta prihoda od carina nakon početka primjene adaptiranog SSP-a, a očekivanja su da će nedostajući iznos budžetskih prihoda biti kompenziran rastom PDV-a.

(faktor.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!