Politika

Režim je želio zataškati ubistvo Davida i usmjeriti istragu u krivom pravcu

Poslanici opozicije više neće učestvovati u radu NSRS sve dok institucije RS-a ne budu oslobođene od predstavnika režima koji su ih na najbrutalniji način zloupotrijebili i pokušali da prikriju jedan zločin, izjavio je za Vijesti.ba poslanik PDP-a u NSRS Adam Šukalo.

Komentarišući današnje zasjedanje entitetskog parlamenta, na kojem nisu prihvaćeni zaključci Anketnog odbora o okolnostima smrti Davida Dragičevića, Šukalo ističe kako se radi o “završnici jednog režimskog udara na institucije RS uz pomoć MUP-a RS, koji je svojom nečasnom ulogom slučaj Dragičević uveo u vanrednu situaciju”. 

Šukalo naglašava kako su predstavnici MUP-a potpuno neovlašteno i protivzakonito provodili istragu, iako za to nisu imali ni odobrenje ni naredbu postupajućeg tužioca i sudije za prethodni postupak.

Loading...

– To je potvrda da su institucije RS zloupotrijebljene od strane nekolicine ljudi iz režima da bi pravosudne institucije i javnost RS, a posebno porodicu Dragičević doveli u zabludu, a istragu, koja je trebala biti započeta davno, usmjeri u krivom pravcu – ističe Šukalo.

Za zaključke Anketnog odbora glasalo je 27 poslanika, 37 ih je bilo suzdržano, bez glasova protiv. Odmah nakon glasanja, poslanici opozicije napustili su zasjedanje.

– Mi više ne želimo biti saučesnici u ovom postupku jer bi naše učešće u radu NSRS značilo da svojim činjenjem ili nečinjenjem ostajemo zajedno raditi s onima koji su saučesnici u prikrivanju zločina. Mi više s njima nećemo raditi pod istim krovom i ovo je za nas završetak rada u redovnoj proceduri – dodaje Šukalo.

Podsjeća da je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač prije više od dva mjeseca podnio izvještaj u kojem je naveo da u slučaju Dragičević nema elemenata krivičnog djela. To je, kako navodi, u potpunoj koliziji sa stavom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, čiji je glavni tužilac Želimir Lepir danas potvrdio da je donesena naredba o provođenju istrage protiv nepoznate osobe. 

– U tom kontekstu je jasno da je ovo potvrda i dokaz da se režim na najgrublji mogući način umiješao da zataška ovaj slučaj – naglašava Šukalo.

Prema njegovim riječima, poslanici vladajuće većine, koji su danas tokom glasanja o zaključcima Anketnog odbora bili suzdržani, poslali su poruku da su saučesnici u prikrivanju ovog krivičnog djela.

– Glasali su suzdržano jer se prosto plaše svog partijskog šefa pa rade samo ono što im on kaže, bez obzira da li je to istina, pravedno i zakonito – zaključuje Šukalo.

(Vijesti.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!