Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Građani RS odgovaraju: Da li su Karadžić i Mladić zločinci ili heroji? (VIDEO)

Na zahtjev Al Jazeere, sredinom juna agencija Valicon provela je istraživanje. Na području RS ispitanici su odgovarali na pitanja o tome da li su Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji ili ratni zločinci i da li se u Srebrenici desio genocid ili ne.

Među ispitanima je bilo 80,4 posto stanovnika srpske nacionalnosti, 17,5 svih drugih nacionalnosti i 2,1 posto onih koji se nisu htjeli izjasniti o nacionalnoj pripadnosti. Ispitivanje je urađeno na uzorku od 808 stanovnika, a statistička mogućnost greške je 3,5 posto.

Da je Radovan Karadžić heroj misli 60,2% ukupno ispitanih, a da je zločinac smatra 28,9%. Bilo je i onih koji su izabrali odgovor “niti heroj niti zločinac”, takvih je malo manje od 10%.

Brojke su drugačije kad se pogleda nacionalna struktura ispitanih. Ispitanici srpske nacionalnosti, njih 73,6% misli da je Radovan Karadžić heroj. Među onima koji nisu Srbi, taj procenat je 3,9%, a među onima koji se nacionalno nisu izjasnili, njih je u istraživanju bilo malo više od 2% – 15,1% smatra da je Karadžić heroj. 

Oni koji misle da je zločinac

Među Srbima od 650 ispitanih 15% misli da je zločinac, među građanima koji nisu Srbi 89,4%. 9,7 ispitanih Srba misli da nije ni zločinac ni heroj, taj procenat kod ostalih je 6,3%.

Za Ratka Mladića slični rezultati po nacionalnoj strukturi: 76% ispitanika srpske nacionalnosti smatra da je heroj. 6,3% građana koji nisu Srbi tako misli.

Da je Mladić zločinac misli 13,3% Srba, a većina ispitanih koji nisu Srbi – njih 85,8% te 50,9% onih koji se nisu nacionalno izjasnili.

Nije zanemariv procenat onih koji su kao odgovor na ovo pitanje izabrali opciju “niti heroj niti zločinac”. Među Srbima je takvih 9%, a među nesrbima 7,5%, dok je 30% među onima koji se nacionalno nisu izjasnili.

Da se u Srebrenici desio genocid misli 32,6% ispitanih u ovom istraživanju

Procenti se znatno razliku prema nacionalnosti – 20,1% Srba smatra da je u Srebrenici bio genocid, 89,4% ispitanih koji nisu Srbi i 37,7% nacionalno neopredijeljenih.

Izričito, da se genocid nije desio misli 66,4% Srba; 1,5% ispitanih koji nisu Srbi i 28% nacionalno neopredijeljenih. Za 35% mladih do 30 godina Ratko Mladić je zločinac. Za 36% mladih Radovan Karadžić je zločinac. Za 42% mladih u Srebrenici se desio genocid. 

Obrazovanje

Anketa je pokazala da se rezultati značajno razlikuju u zavisnosti od obrazovanja ispitanika

Tako, naprimjer, 42% visokoobrazovanih misli da je Radovan Karadžić zločinac, dok je procenat takvih kod onih sa osnovnom školom 17%. 39% visokoobrazovanih misli da je Ratko Mladić zločinac, samo 17% njih sa visokom stručnom spremom.

Ista razlika je i kod priznavanja genocida. 44% visokobrazovanih reklo je da je bio genocid u Srebrenici, nasuprot 22,8% onih sa osnovnom školom.

Ako bi se izvlačio profil tipičnog ispitanika koji misli da je naprimjer Mladić heroj – to bi bio muškarac stariji od 56 godina, ima osnovno obrazovanje i živi van grada.

  • Muškarac
  • stariji od 56 godina
  • osnovno obrazovanje
  • živi van grada

Nasuprot njemu, tipičan ispitanik koji misli da je Mladić zločinac je žena do 30 godina starosti, visokobrazovana i živi u gradu. Isti profil vrijedi za Radovana Karadžića i za genocid u Srebrenici.

  • Žena
  • do 30 godina
  • visokoobrazovana
  • živi u gradu

(aljazeera)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button