Sport

Mandžukić odveo Hrvatsku u istorijsko finale!

Reprezentacija Hrvatske prvi put u istoriji plasirala se u finale Svjetskog prvenstva i tako nadmašila generaciju koja je 1998. godine zaustavljana u polufinalu Mundijala u Francuskoj.

Vatereni su na moskovskom Lužnjikiju posle produžetaka pobijedili Englesku sa 2:1 (1:1) i u nedjelju u 17 časova u borbi za titulu sastaće se sa selekcijom Francuske.

Hrvatska je pomenute 1998. godine u polufinalu poražena upravo od kasnijeg osvajača trofeja Francuske.

Ujedno Vatreni su i najlošije plasirana selekcija na svjetskoj rang listi (trenutno 20. mjesto) koja je ikada igrala u finalu. Prethodni rekord držala je Francuska, koja je 1998. bila 18. na planeti.

Hrvatska je tek 13. selekcija koja će igrati finale Mundijala, odnosno deseta evropska. 

Ekipa selektora Zlatka Dalića je treći put uzastopno igrala produžetke, ali je za razliku od duela sa Danskom i Rusijom ovoga puta posao završila prije izvođenja jedanaesteraca zahvaljujući golu Marija Mandžukića u 109. minutu.

Gordi Albion će u subotu u borbi za treće mesto igrati sa Belgijom.

Engleska je povela već u 5. minutu kada je iskoristila prvu izglednu šansu. Fudbaler Totenhema Kiran Tripijer je uzeo loptu na oko 20-tak metara od gola Hrvatske i prelijepim golom iz slobodnog udarca donio prednost Gordom Albionu.

Bio je to deveti pogodak Engleza posle prekida od ukupno 11 na Mundijalu.

Hrvatska je bila u istoj situaciji kao i u eliminacionim duelima sa Danskom i Rusijom, ali za razliku od tih mečeva nije uspela ekspresno da izjednači.

Ostrvljani su tačno znali kako da pariraju kvalitetnijem rivalu, a gol Tripijera im je ulio dodatnu dozu samopouzdanja. EKipa Gereta Sautgejta je svaku priliku koristila da zaprijeti, a posebno su opasni bili posle prekida.

Kako je vrijeme prolazilo Vatreni su bili sve opasniji, međutim, golman Engleske Džordan Pikford nije imao posla.

Najopasniji napad Hrvatska je imala u 30. minutu, kada je Ante Rebić natrčao na odbijenu loptu, ali je sa 15 metara šutirao direktno u golmana Gordog Albiona.

Do odlaska na odmor nije bilo mnogo uzbuđenja, Vatreni su pokušavali da nađu pukotimu u dobro organizovanoj odbrani protivnika, dok su brzonogi napadači Engleske pretili iz konte.

Uspavanku na Lužnjikiju gledali smo sve do 68. minuta kada je Ivan Perišić iskoristio centaršut Šimea Vrsaljka i izjednačio na 1:1. Fudbaler Intera je nadmudrio Harija Megvajera i nogom loptu poslao iza leđa Pikforda.

Ubrzo je isti igrač mogao Vatrene da dovede u prednost, čuvar mreže je već bio savladan, međutim, lopta je završila na stativi. 

Hrvatska je od postignutog pogotka bila bolji rival, Mandžukić i ponovo Perišić su mogli da riješe meč, ali rezultat se nije mijenjao i otišlo se u produžetke.

U 99. minutu Stouns je glavom dobro šutirao posle kornera, ali je Vrsaljko izbacio loptu sa gol linije. U posljednjim trenucima ovog dijela meča sjajnu šansu je imao Mandžukić, ali je Pikford uspeo da mu “uđe” u šut i loptu pošalje u korner.

Napadač Juventusa se iskupio u 109. minutu kada je iskoristio asistenciju Perišića i levom nogom savladao Pikforda. Bio je to njegov drugi pogodak na Mundijalu.

Do kraja utakmice nije bilo mnogo uzbuđenja, a Englezi su bili oslabljeni jer u posljednjih desetak minuta nisu mogli da računaju na povrijeđenog Tripijera, a već su izvršili tri izmjene.

Finale je u nedjelju u 17 časova na Lužnjikiju.

(sportklub)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!