Politika

Dodik zatražio sazivanje posebne sjednice o Izvještaju Komisije za Srebrenicu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik traži sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti razmatrana “Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. Godine“.
Dodik je nedavno najavio da će tražiti da parlament tog bh. entiteta povuče, odnosno odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu.

U tom izvještaju, pripremljenom 2004. godine, entitetska Komisija za Srebrenicu je sačinila spiskove osoba koje su ubijene u Srebrenici jula 1995. godine.

Dodik tvrdi da je davno trebalo poništiti taj izvještaj, kako bi, naveo je, prestale manipulacije.

– Još tokom rada komisije, njeni članovi su ukazivali na zloupotrebu izvještaja, njegove proizvoljne interpretacije, ograničen mandat rada samo na bošnjačke žrtve, ukazivali na činjenicu da komisija nije istražno tijelo. Ukazano je i na činjenicu da komisija nije raspolagala bilo kakvim dokazima o krivici, kao i da nije imala mandat da se bavi identifikacijom žrtava, sa aspekta utvrđivanja uzroka smrti, te da nije ni mogla da utvrdi tačan broj žrtava – navodi Dodik u obrazloženju.

– Navedenim spiskom se svaki pripadnik Vojske RS i MUP označava kao zločinac te traži od njemačkih vlasti da djeluju represivno prema tim licima. Navedeni spisak je sačinjen uz prijetnje visokog predstavnika Pedija Ešdauna 2004. godine. Svih prethodnih godina se taj spisak koristi da se građanski rat u BiH prikaže kao agresija na BiH, a VRS i MUP RS kao zločinačka oružana sila, te Republika Srpska kao genocidna tvorevina. Potreba za realnim sagledavanjem navedenog Izvještaja je u funkciji objektivnog stava prema tragičnom sukobu i sprečavanju zloupotreba ovakvih spiskova u dnevnopolitičke svrhe i primjenu represivnih mjera prema licima koja se nalaze na njima – napisao je predsjednik Srpske.

Nakon Dodikovog zahtjeva, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović sazvao je za ponedjeljak, 23. jula, sjednicu kolegijuma entitetskog parlamenta za utvrđivanje dnevnog reda i termina održavanja ove posebne sjednice.

Bošnjački političari su osudili Dodikovu inicijativu.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović je rekao da Milorad Dodik nema “tu gumicu kojom može izbrisati ono što je domaće i međunarodno pravosuđe presudilo kada je u pitanju genocid u Srebrenici”.

Naglasio je da “nije sraman izvještaj Komisije za Srebrenicu, kako je to ustvrdio entitetski predsjednik, već je sramna njegova inicijativa da se poništi nešto za šta i ptice na grani znaju da se dogodilo jula 1995. godine u Srebrenici”.

(klix/GB)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!