Politika

Traži se izručenje Radinkovića (VIDEO)

Eksdradiciona dokumentacija je kompletirana i zvanično je potvrđeno. Ministarstvo pravde BiH zatražilo je izručenje Nenada Radinkovića pravosudnim institucijama BiH.

– Uz svu potrebnu ekstradicijsku dokumentaciju Ministarstvo pravde BiH ove sedmice je uputilo pravosudnim tijelima Kraljevine Belgije molbu za izručenje Nenada Radinkovića. Očekujemo da će belgijske vlasti dati pozitivan odgovor na našu molbu i da će Radinković biti izručen BiH’, rekla je portparolka Ministarstva pravde BIH Stanislava Marić.

Loading...

Konačnu odluku o izručenju će da donese belgijski sud. Nenad Radinković uhapšen je 8.juna u Briselu po Interpolovoj potjernici.

Nenad Radinković je u novembru 2012. godine pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Nikola Đurović. Saobraćajna nesreća se desila u Rakovačkim barama 21. avgusta 2011. godine.

Od tada pa sve do danas roditelji Nikole Đurovića tvrde da je Radinković podmetnut kao vozač. Kažu da je direktni krivac za smrt njihovog sina bivši ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo iako je on to negirao i još jedan visoki funkcioner SNSD i RS.

Roditelji Nikole Đurovića tvrde da je Nenad Radinković tada nezaposleni pekar, preuzeo krivicu jer mu je isplaćena veća svota novca. Cijeli je slučaj, prema istim tvrdnjama, zataškan u samom vrhu MUP-a Republike Srpske.

– Radinković ako bude izručen, ne znam šta će biti s njim. Prava istina se neće saznati ukoliko on stvarno ne progovori. Sramota je i našeg MUP-a koji je morao znati gdje je on. On je možda godinu dan bio u Francuskoj sve ostalo vrijeme je bio ovdje. Žena mu je trudna, dolazio je ovdje najnormalnije. MUP je znao gdje se kreće. Sve zavisi od vlasti i gospodina predsjednika kako će da postupi’, rekla je Aleksandra Đurović, majka pokojnog Nikole Đurovića.

U audiju je sem Radinkovića, prema zvaničnom zapisniku, bilo još jedno maloljetno lice, ali to DNK nalaz nije pokazao. Očevici sa mjesta nesreće i iz Hitne pomoći tvrde da na Radinkovićevoj odjeći nije bilo tragova krvi niti je on bio povrijeđen. U zapisniku sa mjesta nesreće navedeno je da je pronađen trag crvene boje koji asocira na krv i koji se nalazi na plavoj tkanini. Radinković je bio obučen u bijelo, što znači da to nije bio on.

Roditelji nastralog Nikole tvrde i kako se Nenad Radinković na mjestu nesreće pojavio poslije petnaestak minuta i da nije imao ni ogrebotine.

Nakon presude 2012. godine Nenad Radinković je nestao iz RS i BIH. Godinu dana nakon toga, u aprilu 2013. uhapšen je francuskom gradu Gones zbog umješanosti u međunarodni šverc oružjem.

Navodno je osuđen na 8 godina zatvora.

(BN)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!