Magazin

Stvari u kuhinji koje ispuštaju otrove u hranu i štete zdravlju

Pazite od kakvog materijala su posuđe i druga kuhinjska pomagala koje svakodnevno koristite u pripremi hrane. Mnoga od njih ispuštaju kemijske spojeve koji se talože u tijelu i rade štetu.

Kada se zagrije na visokoj temperaturi, posuđe od teflona ispušta otrovne supstance u hranu. Međutim u supstancama nalazi se i perfluoroktanska kiselina (PFOA) za koju se vjeruje da je kancerogena.

Loading...

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Virginia u SAD-u pokazalo je da PFOA može izazvati i druge probleme u tijelu – loše djeluje na srce, krvne žile, štitnjaču, debelo crijevo… Što je razina perfluoroktanske kiseline u tijelu veća, veći je rizik od oboljenja. Osim toga, PFOA se u tijelu može zadržati godinama.

– Teflon se skriva na mnogim mjestima. Poznato je da teflon, kada se zagrije, otpušta mješavinu od 15 toksičnih čestica i plinova. Preporuka je birati posuđe od nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza ili emajla – kaže Alexx Stuart, australska autorica i aktivistica koja vodi portal Low Tox Life.

Taj portal se bavi temama vezanima za toksine kojima smo okruženi u svakodnevnom životu.

Nabrojala je neke stvari u kući koje mogu sadržavati teflon:

  • zubni konac
  • vrećice kokica za mikrovalnu pećnicu
  • pegle
  • pegle za ravnanje kose ili uvijači za kovrče
  • razna pomagala kod pečenja, uključujući većinu masnog papira
  • tepisi
  • kauči
  • vodootporne maskare
  • neke sijalice

Upozorila je i na plastične posude te ostali pribor koji ljudi stavljaju u mikrovalnu ili ih koriste tokom kuhanja. Oni znaju ispuštati štetne toksine u hranu i tako ulaze u naše tijelo. Bolji izbor je, kaže, nehrđajući čelik ili drvo.

Štetna je i aluminijska folija te posuđe od aluminija.

Kada se aluminijska folija zagrijava, u hranu ispušta aluminij koji na kraju završi u našem tijelu, pokazala je to nedavna studija. Doktori upozoravaju kako se radi o količinama koje su izuzetno štetne za zdravlje. Opasno je pripremati hranu u aluminijskoj foliji, podgrijavati i ostaviti da se na njoj hladi.

– Što je temperatura veća, više aluminija završava u hrani. Takva folija nikako nije pogodna za kuhanje ili za korištenje kod nekih namirnica, kao što su paradajz, agrumi ili začini – objašnjava dr. Zubaidy, jedan od autora istraživanja i upozorava kako gomilanje aluminija u tijelu može dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su, na primjer, osteoporoza i Alzheimerova bolest.

Dovodi i do visokog nivoa kalcija u krvi, što je i najčešći pokazatelj da se u tijelu nalazi previše aluminija. To vodi do problema s taloženjem kalcija u kostima pa ga se previše nalazi u krvi.

Takođe, u ranijim istraživanjima je pisano o tome kako je kod oboljelih od Alzheimera pronađeno aluminija nataloženog u moždanom tkivu. Utvrdili su to nakon njihove smrti kada su obdukcijom proučili mozak.

Doktor Zubaidy kaže kako aluminijska folija nije opasna za zdravlje ako se u nju stavlja hladna hrana. Napominje kako treba izbjegavati i aluminijski pribor za jelo te posuđe. Za kuhanje je bolje koristiti masni papir.

 

(aura)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!