Politika

Poznat gotovo kompletan sastav buduće vlade Srpske: Čubriloviću Trgovina i turizam

Nakon međupartijske podjele resora u novoj vladi Srpske, poznata su i imena gotovo svih ministara koji će činiti tim Radovana Viškovića.

Najveće iznenađenje jeste to što je Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića dobila Ministarstvo prosvjete i kulture, jer se do sada govorilo o resorima trgovine ili porodice. Natalija Trivić pominje se kao jedina opcija za novu ministarku prosvjete, pod čijom nadležnošću više nije visoko obrazovanje.

Loading...

Ono je, prema novom Zakonu o republičkoj upravi, pripojeno Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, a ministar će biti Srđan Rajčević iz SNSD. On je aktuelni direktor Agencije za infomaciono društvo RS.

Novoformirano Ministarstvo privrede i preduzetništva pripalo je NDP Dragana Čavića, a saznaje se da će partija za ministra da predloži Vjekoslava Petričevića, koji se izjašnjava kao Hrvat. Petričević je direktor filijale jedne od banaka u Doboju.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave ostaje Lejla Rešić iz DNS, a drugi resor koji će da dobije Marko Pavić jeste Ministarstvo saobraćaja i veza. Kako se saznaje, novi ministar će biti Dragutin Rodić, koji prvo nije uspio da osvoji mandat poslanika u Predstavničkom domu, a potom ni delegatsko mjesto u Domu naroda BiH.

Natalija Trivić / foto: Dejan Božić
Natalija Trivić / foto: Dejan Božić

To znači da aktuelni ministar saobraćaja Neđo Trninić, koga je lider SNSD Milorad Dodik davno proglasio za nepoželjnog, odlazi s te pozicije. Istovremeno, Nedeljko Čubrilović i dio bivših članova DNS okupljenih oko njega, dobiće Ministarstvo trgovine i turizma, a novi ministar trebalo bi da bude neko iz Foče, i to hrvatske nacionalnosti.

U Ministarstvu pravde ostaje Anton Kasipović, na čelo Ministarstva finansija dolazi direktorka Poreske uprave Zora Vidović, dok je žestoka borba unutar SNSD oko Ministarstva unutrašnjih poslova. Sadašnji ministar Dragan Lukač želi da ostane na toj poziciji i naredne četiri godine. Istovremeno, lider SNSD Milorad Dodik bi da novi ministar postane šef Uprave kriminalističke policije Siniša Kostrešević.

Siniša Kostrešević / foto: Siniša Pašalić
Siniša Kostrešević / foto: Siniša Pašalić

Ministar zdravlja i socijalne zaštite biće Alen Šeranić (SNSD), a ministar energetike i rudarstva trebalo bi da bude lider SP Petar Đokić. Na čelo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dolazi Boris Pašalić, aktuelni pomoćnik ministra Steve Mirjanića.

Ostaje Golićeva

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ostaje SNSD i vodiće ga dosadašnja ministarka i potpredsjednica Vlade Srebrenka Golić iz SNSD. Ovoj partiji ostaje i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, ali još nije potpuno sigurno da li ministar ostaje Zlatan Klokić.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite ostaju socijalistima, koji tvrde da još ne znaju ko su im budući ministri. U kuloarima se pominju Milenko Savanović, Dragutin Škrebić i Slobodan Župljanin.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!