Sport

Ronaldo efekt

KAD SE prvi put pojavila priča o Ronaldovom eventualnom prelasku u Juventus činilo se kao da je riječ o još jednoj izmišljotini italijanskih novinara. Niko nije očekivao a) da bi Ronaldo napustio "tvornicu trofeja" kao što je Real i b) da bi Ronaldo prvaka Europe zamijenio drugim europskim klubom, a ne otišao u SAD ili Aziju.

Niko nije vjerovao ni kad je objavljeno da se Ronaldov menadžer našao s predstavnicima italijanskog kluba, a kad je senzacionalni transfer i službeno objavljen krenule su analize ko je u cijeloj priči najviše profitirao, a ko je izgubio i je li Juventus spektakularno potrošio jer je platio toliki novac za 33-godišnjeg igrača. I još mu je dao četverogodišnji ugovor na 30 miliona eura po sezoni.

Iz Realove perspektive klub je dobio 117 miliona eura za igrača na zalazu karijere koji je nakon osvajanja treće uzastopne Lige prvaka postao remeteći faktor u svlačionici jer je tražio bogatiji ugovor. Iz Juventusove perspektive klub je dobio igrača koji garantuje 30+ golova po sezoni i planetarnu zvijezdu koja je podigla renome kluba i učinila ga još jačim u lovu na ono što u Torinu sanjaju već 22 godine – Ligu prvaka.

No, Ronaldo nije bio samo ishitreni potez italijanskog velikana, koji se pošto-poto želio vratiti u sami vrh svjetske fudbalske karte. Dovođenje ponajboljeg fudbalera u istoriji bio je samo završni korak u potpunom rebrandiranju kluba, koji se njegovim dovođenjem nije želio vinuti u vrh najpopularnijih svjetskih klubova. Tamo je došao preko noći.

Kad je Cristiano Ronaldo 2009. godine kao 24-godišnjak došao u Real Madrid španski gigant platio ga je tada rekordna 94 miliona eura. Kroz devet godina na Portugalčevu platu potrošio je dodatnih 120 miliona eura. Ronaldo je Realu donio 450 golova u 438 utakmica i 15 trofeja od čega četiri Lige prvaka, ali i čak dvije milijarde eura. U trenutku kad je Ronaldo potpisao za Real, vrijednost kluba bila je oko 1,353 milijarde eura prema Forbesovoj listi. Na dan njegova odlaska iz Madrida klub je vrijedio čak 3,48 milijardi eura i trenutačno je treći najvrjedniji sportski klub ispred Dallas Cowboysa i Manchester Uniteda. Čak 40 posto svih Realovih prodanih dresova bio je s brojem 7 i imenom “Ronaldo”. Prije Ronaldova dolaska Realova čista dobit 2009. godine bila je 401 milion eura. Tijekom Ronaldove zadnje sezone u Madridu dobit kluba bila je 674 miliona eura.

Dok je Realu rasla popularnost, vrijednost i punila se riznica trofeja, Juventus je bio u potpuno drugoj priči. Iako je nizao naslove prvaka u Italiji i izgradio novi stadion, nepopularna i nezanimljiva liga polako je vukla i Juventus sa sobom daleko od vrha najpopularnijih svjetskih klubova i nešto se moralo promijeniti. Juventus se poveo primjerima nekih drugih klubova i počeo je ulagati u svoje društvene mreže.

Italijanski prvak postao je sve aktivniji i sve kreativniji na Twitteru, a onda i Instagramu, a početkom prošle godine Juve je šokirao cijelu Italiju, svijet i sve svoje navijače. Potpunim redizajnom klupskog identiteta i, što je najvažnije, legendarnog klupskog grba “Stara dama” odjednom se našla u središtu pažnje. Stari, prepoznatljivi štit s natpisom Juventus zamijenilo je veliko crno-bijelo slovo “J” i kompletan klupski identitet bio je prožet kroz sve klupske strukture.

Moderni preokret podijelio je navijače, no revolucionarni i prekrasni vizualni identitet ubrzo je osvojio sve i pokazao se kao puni pogodak. Juventus je postao sve zanimljiviji, a u prvih 30 dana nakon otkrivanja novog identiteta dobio je 1,3 miliona novih followera na društvenim mrežama. Čak je i na Netflixu izašao insajderski dokumentarni film u tri nastavka, a klub je u međuvremenu ušao i u dva finala Lige prvaka u kojima nije bio ni blizu. Godine 2015. u Berlinu ih je s 3:1 pobijedila Barcelona, a prošle godine u Cardiffu je Real bio još uvjerljiviji, 4:1.

Juventus je ponovno bio u vrhu, no trebalo mu je nešto da ga na duže vrijeme zacementira na europski vrh. Trebao mu je – Ronaldo. Koliko je njegov dolazak uticao na klub bilo je vidljivo još dok je transfer bio samo u fazi glasina. Kad je postalo jasno da nije riječ samo o glasinama i kad je objavljena vijest da su Juventusovi čelnici i Ronaldov menadžer na sastanku u Grčkoj vrijednost Juventusa je u jednom danu skočila 26 posto na berzama. Nakon toga je počela padati, ali nakon što je transfer potvrđen ukupna vrijednost italijanskog kluba porasla je 11 posto, na 825 miliona eura.

Juventus je u prvih 24 sata Ronaldove vladavine u Torinu prodao nevjerojatnih 520.000 dresova čime je zaradio oko 55 miliona eura. U cijeloj sezoni 2016./2017. prodali su 850.000 dresova. Prvog dana Juventus je dobio 1,1 milion više followera na društvenim mrežama, a do danas je klub na Twitteru, Facebooku i Instagramu popularniji 20 posto nego prije Ronaldova dolaska. Poređenja radi, Real je u prva dva dana nakon Ronaldova odlaska izgubio 1,2 miliona followera na svim platformama.

Iako je jedan od najpopularnijih europskih klubova, Juventus na globalnom nivou nije ni blizu Barceloni, Realu, Unitedu, Cityju i ostalima. No, upravo Ronaldovim dolaskom u Torinu računaju da će se to promijeniti. Ronaldo je uz Messija najpopularniji fudbaler na Weibu, kineskoj verziji Twittera koja ima 411 miliona korisnika u toj zemlji. Kinezima se inače vrlo cenzurirani internet sve više otvara i upravo je to jedan od načina na koji Juventus pokušava doprijeti do goleme potencijalne navijačke baze na dalekom istoku.

Osim Juventusa, od Ronaldova dolaska u Italiju imaju koristi i svi drugi klubovi. Cijene ulaznica za utakmice Serie A porasle su i do 600 posto. Na primjer, Parma će u 3. kolu ugostiti Juventus. Najjeftinija ulaznica za stadion Ennio Tardini inače stoji 25 eura, no za utakmicu s Juventusom ta ulaznica stoji čak 178 eura. Ostale ulaznice stajale su 60, 70, 100 i 150 eura, a za sudar s aktualnim prvacima skočile su na 233, 386 i 450 eura, a slična praksa je i kod ostalih klubova u ligi.

Juventus je Ronalda platio 117 miliona eura i na njegovu platu će potrošiti još 120 miliona eura. S bonusima bi ukupan trošak mogao doći i do 300 miliona eura. No, to će se ispostaviti kao pravi sitniš s obzirom na to koliko će klub profitirati njegovim dolaskom.

Izvor
index.hr
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!